9. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koger & Partnerid juht nimetas ehitusturgu perversseks

Skandinaavia ehitusfirmad on näide sellest - kes saab on aja maha võtnud ning riigihangete tihedas konkurentsis ei tõmble, sest hind on põhjendamatult madalaks aetud, rääkis AS Koger & Partnerid juhataja Andres Pärloja.

„Mis täna ehitusturu perverssust iseloomustab on see, et kellel võimalus, on aja maha võtnud,“ rääkis Pärloja. Juhil oli slaidiesitluses välja toodud mõned logod, kust leidis YITi, NCC, Skanska ja Destiri.

Nemad valivad objekte ning neid riigihangete massturul praegu pole. „Nad ei näe verelaskmisel mõtet, sest hinnad on sellises kohas, kus tegelikult äri teha pole võimalik,“ selgitas ta.

Tema sõnul näitab Skandinaavia suurfirmade käitumine aset leidvat loogikaviga. „Ei tea millal, aga kõhutunne ütleb, et mingi ehitushindade korrigeerumine peab tulema. Välistame selle, et ehitusturg stabiliseeruks sellel hinnal, mis praegu on,“ lisas ta.

Samas tunnistas Pärloja, et buumi ajal olid hinnad üle paisutatud, kuid tänased hinnad jäävad siiski 10-15% liiga madalale tasemele, mis „ei saa olla jätkusuutlik tänases seisus“.

See aga, et hinnad on liiga madalal, tähendab, et ükski maja täna ei valmi sellisena, nagu seda algselt planeeriti, ütles Pärloja ning kirjeldas ilmekalt igikestvat, kogu ehitamise aja aset leidvaid läbirääkimisi, mida muuta või teisiti teha.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785