6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krimelte võtab ette Lõuna-Ameerika

Euroopa suurimate ehitusvahtude tootjate sekka kerkinud Krimelte sõlmis lepingu Brasiilia maaletoojaga, ehitusvahtu plaanitakse müüma hakata veel teistessegi Lõuna-Ameerika suurriikidesse.

"Kui kogu süsteem on paigas, siis on uue turu avamine ainult aja küsimus. See juhtub poole aasta või aasta pärast," rääkis Krimelte juhatuse esimees Jaan Puusaag Argentina ja sealt edasi Tšiili turuvallutusplaanidest. "See regioon on praegu eriti popp."

Augustis väitis Krimelte tegevdirektor Alar Salumi, et olukord eksporditurgudel aina paraneb ja aasta lõpuks plaanitakse ekspordipartnerite nimekirja nii mõnegi riigiga täiendada.

Praegu on Brasiiliasse sealsele maaletoojale Ancorale paar konteinerit kaupa veetud. Puusaagi sõnul moodustab see minimaalse osa nende firma enam kui miljardikroonisest käibest.

Küll aga lisas ta, et kuna nad alles sel aastal alustasid, võiks järgmisel aastal Brasiilia eksport moodustada kaks kuni kolm protsenti ettevõtte käibest, mis on üle 30 miljoni krooni.

"Kui siin Sao Paulos linna vahel sõita, siis iga nurga peal on kraanad püsti. See juba räägib enda eest," rääkis praegu Brasiilias viibiv vahendaja, tõlk ja ajakirjanik Erik Henno. Ta lisas, et ehitusmaterjalide vastu on seal suur huvi . Henno peab Brasiilias läbirääkimisi ühe teise maaletoojaga, kes paikneb lõuna pool.

"See on oma metoodika. Kaardistame piirkonna ära ja otsime, kes on need tegijad ja võtmeisikud, ning otsime tee nendeni jõudmiseks," rääkis Puusaag välismaal klientide leidmisest. Tema sõnul töötavad kohapeal inimesed, kes loovad sidemeid võimalike klientide ja Krimelte vahel.

Henno lisas, et kõige suurem takistus Brasiilias äritegemisel ongi keelebarjäär. Kohalikud ei oska inglise keelt, vaid suhtlevad ainult portugali keeles. Samuti pidavat Henno sõnul seal asjaajamine kauem aega võtma.

"Brasiiliaga on tõesti vaja pisut kannatust. Ka selleks tuleb valmis olla, et nad hakkavad ümmargust juttu ajama ja ühel hetkel ei saa neid enam kätte. See on nende kultuuri osa, et nad ei taha "ei" öelda," lisas Henno. Siiani pole tal Krimeltega selliseid juhuseid olnud.

Krimelte on ka Argentinas maaletooja leidnud, kuid sertifikaadid võtavad veel aega. Puusaag ennustab, et juba poole aasta pärast peaks ka sinna kaup kohale jõudma. Järgmine sihtmärk Lõuna-Ameerikas oleks Tšiili.

Kui Äripäev küsis Puusaagilt, millal ta plaanib kogu Lõuna-Ameerika mandrile ehitusvahtu vedada, vastas ta, et nad elavad siiski ühe päeva korraga. Praegu on eesmärk sealsetes suuremates riikides kanda kinnitada.

Küll aga külastab Puusaag novembris ka Dubaid. "See on pigem niisama õngitsema minek," lisas Puusaag.

Puusaagi sõnul langes sel aastal Krimelte käive 30 protsenti ja arvatavasti jääb aasta lõpuks käibeks veidi väiksem number kui mullu - 700 miljonit krooni. Puusaag ei välista, et kõikidele siiani tehtud kitsendustele lisaks tuleb lähitulevikus ka natuke otsi kokku tõmmata.

"Vabalt võib olla, et kulutusi tuleb kokku tõmmata. Tegevus on hooajaline, kogu aeg võrdled eelmise aastaga. Järsku kukkumist loodetavasti ei tule," lausus Puusaag.

Ometi leidis ta, et praegu suudab tema ettevõte jõudsalt eksporditurgudel areneda.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785