19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu elamispindade pakkumishinnad Tartust kõrgemal

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on langenud 67,3 punkti tasemele. Aastaga on indeks langenud 27% võrra.

 Võrreldes indeksi tipphetkega aprillis 2007. a. on KV.EE indeks langenud 38% võrra, kirjutab Tõnu Toompark.

Absoluuthindades on pakkumishind langenud 13821 kroonile. Veel aasta tagasi oli keskmiseks elamispinna ruutmeetri pakkumishinnaks 19003 krooni. Tipphinnaks 2007. a. kevadel oli Eesti 22303 krooni.

Eesti aktiivsemaid kinnisvaraturu piirkondi Tallinnat-Tartut-Pärnut võrreldes on aastatagusega enam langenud Tallinna pakkumishinnad. Need on kukkunud 26% võrra 19800 kroonile. Tartu pakkumishinnad on langenud kõigest 21% võrra 16100 kroonile ruutmeetri eest. Kahe vahele jääb hinna alanemisega Pärnu, kus aastaseks pakkumishindade languseks on 25%. Pärnu keskmiseks elamispindade ruutmeetri pakkumishinnaks on 17000 krooni. Pärnu kõrgem hinnatase võrreldes Tartuga tekitab küsimusi.

Kas Pärnu hinnatase ikkagi peaks Tartu hinnataset ületama? Portaali KV.EE elamispindade müügipakkumiste arv vaikselt väheneb. Momendil on portaalis 18976 pakkumist. Veel aasta tagasi oli pakkumisi 16% võrra rohkem ehk 22249. Müügipakkumiste arvu üheks vähenemise põhjuseks on asjaolu, et nii mõnedki maaklerid ei tööd kinnisvaravahenduse valdkonnas lõpetamas. Seeläbi ei vähene reaalne pakkumiste hulk, küll aga väheneb dubleeritud pakkumiste arv portaalis.

Osalt on pakkumiste arvu vähenemise põhjus kindlasti ka selles, et mitmed ostjad loobuvad kinnisvara müümisest, sest nad ei saa selle eest enese arvates õiglast hinda. Sellised pakkumised ilmuvad tõenäoliselt teisele ringile üüripakkumiste hulgas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785