Autor: Virge Haavasalu • 3. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mecro omanik: puidutööstus tuleb kõige enne kriisist välja

Mullu 45 mln krooni eest omandanud puidutööseadmete müügiga tegeleva Nava omanik Ando Aron peab ostu perspektiivikaks ja usub, et puidutööstus võib käesolevast kriisist kõige enne välja tulla.

„Kui tunde järgi vaadata, siis puidutööstus on see valdkond, mis sellest kriisist esimesena välja tuleb,“ uskus Aron, kes juba 2007. a lõpul eestlastelt AS Nava välja ostis ja tööriistade ja seadmete impordi ning turustamisega tegeleva Mecro grupiga liitis. Samas tunnistas Aron, et Naval võiks siiski täna palju paremini minna, kui läheb.

Küsimuse peale, kas poolteist aastat tagasi tehtud ostuotsus tundub täna õigustatud, sealhulgas ka hinda arvestades, vastas ta, et täna on olukord muidugi hoopis teine, mis ta oli 2007. aasta lõpp. "Loomulikult täna on tehtud palju tööd teistmoodi. Seal oli ka see asi, et Nava bilansis oli kaks kinnisvaraobjekti, mille pärast see hind oli ka suurem,“ kommenteeris Aron. 

„Meie tahtsime tegelikult ettevõtet saada, aga omanikud ei olnud nõus ilma kinnisvarata müüma,“ märkis ta. Aron ei osanud anda hinnangut, kui palju need kinnisvaraobjektid täna väärt on, kui palju lähtuvalt sellest oleks võinud ettevõtte hind toona olla. „Aga ega ta sealt nüüd nii palju ka mööda ei ole. Need on hästi heade kohtade peal ja on ikkagi suhteliselt likviidsed asjad,“ uskus ta. 

„Nii palju kui hoiame tootjatega kontakti, siis neil tööd on ja tööd tuleb kogu aeg juurde,“ rääkis Aron. Samas nentis ta, et puidutööstus läks ka kõige varem langusesse. „Tegelikult ei ole ta ka kunagi õitsenud. Kes täna elavad, on suhteliselt efektiivsed ja teevad õigeid asju,“ arvas Aron, ja üldjuhul kõik suuremad tootjad, kes on orienteeritud väljapoole.

Alates märtsist on tema sõnul eksportturud kogu aeg vaikselt kasvanud. „Mis on juhtunud, on veel ka see, et tegelikult on sel perioodil lähipiirkonnas päris palju analoogseid ettevõtteid kinni pandud. Need, kes täna elavad, nende jaoks on turg olemas,“ toonitas Aron.

„Kui grupi teistel ettevõtetel oleme eelarvet kogu aeg kõvasti ümber teinud, siis Nava puhul me ei ole seda ümber teinud. Eelarve ei ole väiksem kui eelmine aasta, on isegi grammi suurem,“ märkis ta. Nava teenis mullu 0,9 mln krooni kasumit, kui kogu Mecro grupp sai 5,1 mln krooni kahjumit.

AS Nava on asutatud 1989.a. Eesti kapitaliga. Kahekümne tegevusaasta jooksul on aktsiaselts arendanud ennast professionaalsete puidutöömasinate ja -riistade tundjaks, maaletoojaks ning müüjaks, tutvustab ettevõte end kodulehel. Naval on Tallinnas Peterburi teel müügikeskus, kus on kauplus, seadmete müügisaal ca 300m2, kontor, läbirääkimiste- ja seminariruum ning töökojad. Tartus asub Nava müügikeskus aadressil Ringtee 79.  

Nava pakub tehnoloogilisi lahendusi ja projekte, puidutöötlemisseadmeid väikemasinatest tootmisliinideni, käsitööriistu ja hobimasinaid, abiseadmeid ja abimaterjale, lõikeinstrumente ja teenustöid.

Detsembris 2007 ühines AS Nava Stokkeri müügivõrguga.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785