23. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: Euribori mõju intressidele väheneb 

Laenuintressimäära kujunemisel on lisaks panga poolt kaasatud vahendite hinnale olulisemaks muutunud laenuandja hinnang kliendi maksevõimele ja tagatise väärtusele, ütles Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

"Ligikaudu 95% Eestis väljastatud eluasemelaenudest ning 85% ettevõtete laenudest väljastatakse jätkuvalt eurodes ning nii uute kui varemvõetud laenude hind on seotud baasintressimäära Euribori tasemega," kommenteeris Kask.

Ta lisas, et panga poolt Euriborile lisatav marginaal ületab baasintressimäära keskmiselt poolteist kuni kaks korda. "Seega laenuintressimäära kujunemisel on lisaks panga poolt kaasatud vahendite hinnale olulisemaks muutunud laenuandja hinnang kliendi maksevõimele ja tagatise väärtusele," põhjendas ta Euribori alanemise mõju vähenemist viimastel kuudel väljastatud laenude intressimääradele.

 "Lisaks marginaali olulisuse tõusule laenuintressimääras, mis toimus juba eelmise aasta lõpust alates, on Euribori alanemine pidurdunud. Euribor alanes väga kiiresti eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses, kuid mais ning kuni juuni viimase nädalani muutus Euribor suhteliselt vähe," sõnas Kask.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785