16. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üüriturg aktiviseerub raskele ajale vaatamata

Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant Kristina Sõmerik kirjutab, et viimasel ajal on kuulda olnud, et peamine põhjus, miks kortereid üürile antakse, on see, et ei õnnestu  müüa.

Omajagu on selles tõtt, kuid siiski - üüriturg on aktiivne ja eksisteerib ka vaatamata kinnisvaraturul toimuvatele sündmustele.

Üürimine on hinnas ja tihtipeale ka ainus võimalus saada endale elamispind. Seetõttu vaadatakse ka kinnisvaraportaalides aktiivselt ringi ning räägitakse aina rohkem trollis-trammis-kohvikus nii tuttavate kui ka sõpradega sel teemal. Inimesed, kes on enda korterid-majad ära müünud, on võtnud enda jaoks aja maha, et leida endale uus ja sobivam eluase. See on vaid üks põhjustest, miks inimesed üürivad. Lisaks sellele põhjusele üürivad endale elamispinna inimesed, kes on Tallinnas või mis tahes Eesti linnas leidnud endale uue sobiva töökoha või õppimisasutuse. Üüritakse üksi või mitmekesi, vaadatakse erinevaid võimalusi ja otsustatakse seejärel endale kõige mugavam ja sobivam elamine. Päris palju küsitakse ja ka kasutatakse võimalust eelnevalt üürida ning pikemas persperktiivis välja ostmisvõimalusega elamispinda.

Loomulikult on kogu eestlaskond ettevaatlik üürilepingu perioodi suhtes, kuna majanduslik olukord võib muutuda päevaga. Siiski on keskmiseks üüriperioodiks kujunenud viimase poolaasta jooksul 6-12 kuud. Tihtipeale kahjuks häbenetakse rääkida Üürileandjale halvenenud majanduslikust olukorrast ning seetõttu on tekkinud ka palju ebameeldivaid olukordi- seda just suuresti kommunaalkulude võlgnevuste näol.

Investorid, kes on ostnud kinnisvara just väljaüürimise eesmärgil, on tihedas koostöös nii maakleri kui ka pangaga ja seetõttu ollakse suhteliselt paindlikud üürihinna suhtes.Tihtipeale on Üürileandjatega tulemusliku läbirääkimiste jada lõpuks säilitanud Üürnikud või on isegi olukordi, kus kiirelt lahkuda soovinud Üürnikud ise omal algatusel endise Üürileandja jutule tagasi läinud, et kas siiski on võimalik jätkata üürimist, sest paremat pakkumist ei olegi nii väga lihtne leida!

Võrreldes eelnevate perioodidega on hinnad väga palju muutunud ning sõltuvalt piirkonnast on  hinnamuutus olnud hüppeline. Seega siit ka soovitus- teha tihedalt koostööd maakleritega, kes on kinnisvaraturuga tihedalt seotud ning teadlikud- see on kindlus olukorrale, et Teie kinnisvara siiski on tootlik ja Teile saab hea Üürnik.

On hea tõdeda, et üürihinnad on stabiliseerumas suures ulatuses ning olen täiesti veendunud, et Üüriturg jääb kestma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785