18. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sucksdorff: hinnalangus jääb 10% kanti

Viimasel ajal on hindade prognoosimist kinnisvaraturul pea võimatu teha,  tunnistab Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff, ent pakub oletatavaks hinnalanguseks 10 protsenti aasta lõpuks.

Kõik küsivad pidevalt, et mis siis ikka saab kinnisvarahindadest selle aasta lõpuks ja et palju siis langus tuleb, paljud ootavad veel langevaid hindasid, paljud on leidnud täna häid pakkumisi ja teinud müüjatele omapoolseid pakkumisi ja tehinguteni jõudnud ning paljud on nii odavaid hindasid nähes imestanud jne jne. Inimesi on erinevaid ja selline erinev käitumine on normaalne.

"Hindade prognoosimist on peaaegu võimatu teha, sest kõik kuud on olnud nii erinevad ja mingisugust trendi ei ole tekkinud," nendib Sucksdorff. "Selle aasta algusest peale on Harjumaa korteriomandite hinnalangus võrreldes eelmiste aastatega kasvanud. Muutus toimus mais, mil esmakordselt aasta algusest saadik oli hinnalangus 2007. ja 2008. aasta hindadega võrreldes väiksem," lisas ta. Mai langus võrreldes aprilliga oli -1.54%, samas kui aprillis oli langus -12.1% ja märtsis -7.72%. Kokku on mediaani hinnad langenud tipust 45.5%.

"Skandinaavias kukkusid hinnad 90ndate alguses lausa 50%. Kuna aga meil on tegemist ülemaailmse majanduslangusega ja edasised arengud võivad kriisi pikendada, prognoosime, et hinnalangus aasta lõpuks jääb umbes 10 protsendi kanti," sõnas tegevjuht.

Positiivse trendina näeb Sucksdorff fakti, et üha enam välismaalasi tunneb taas Eesti kinnisvara vastu huvi. "Investeeringud kinnisvarasse Eestis on vaikselt, aga järjepidevalt tagasi tulemas," rõõmustas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785