12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lang: riigihankeid korraldagu üks asutus

Justiitsminister Rein Lang tegi ettepaneku, et loodaks asutus, mis tegeleks riigihangete korraldamisega. Säärase asutuse loomine vähendaks riigi halduskoormust ning teeks riigihangete tegemise sujuvamaks.

Täna rahandusministeeriumile saadetud riigihangete seaduse kooskõlastuskirjas tegi Lang ettepaneku ühtse riigihankeid korraldava asutuse loomiseks, teatas justiitsministeerium.

„Selline asutus peaks korraldama ühtseid hankeid kõigile riigiasutustele kohustuslikus korras ja kohalikele omavalitsustele vabatahtlikus korras,“ selgitas Lang.

Ettepaneku järgi koostaks riigihanke korraldamise vajaduse korral seda sooviv asutus hanke üldised tingimused, nagu näiteks hind ja muud spetsiifilised nõudmised. Loodud ühtne asutus koostab seejärel nende põhjal ja koostöös tellijaga vajalikud hankedokumendid ning teostab hanke.

„Oluline on siia juurde märkida, et läbirääkimistele võib ja osal juhtudel lausa tuleb kaasata hanke tellinud asutuse esindaja,“ täpsustas Lang. Eduka hanke korral sõlmivad hanke korraldaja ning võitnud pakkuja lepingu, kus fikseeritakse lepingu olulised tingimused ja järelevalve.

„Selline tsentraliseeritus korrastaks praegust süsteemi ning aitaks riigil ka kulusid kokku hoida. Samuti aitaks see võidelda õigusrikkumiste vastu selles valdkonnas,“ ütles Lang. „Eeskujuks võivad meile olla näiteks nii Prantsusmaa kui Austria.“

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785