25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majakese mere ääres saab kuuks 5000 krooniga

Suvemaja või maakodu eelistatakse rentida vee lähedusesse ja/või võimalikult metsikusse paika. Populaarsust kogub puhkamine Eesti väikesaartel ja Setumaal, kirjutab tänane Äripäev.

Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev tõdes, et varasemate aastatega võrreldes on neid, kes soovivad suveperioodiks suvilat või maakodude üürida tänavu vähem, eriti piirkondades, mis jäävad Tallinna lähiümbrusest kaugemale.

„Tallinna ümbruses tuntakse eelkõige huvi nende suvilate ja maamajade vastu, mis asuvad jalutuskäigu kaugusel merest ning kus oleks kõik eluks vajalik nagu vesi, elekter ja mööbel olemas,“ kinnitas Daljajev. „Tallinna lähiümbruses ollakse seesuguse suvila või maamaja eest valmis maksma 10 000-15 000 krooni kuus,“ lisas ta.Haapsalus tuntakse Daljajevi sõnutsi huvi enamasti suvekorterite vastu, kusjuures väga heas seisukorras, vanalinnas asuva korteri eest ollakse nõus maksma 5 000 krooni, millele lisanduvad kommunaalmaksed. Muudes piirkondades on kahe- ja kolmetoaliste suvekorterite rendihinnaks 2 500-3 000 krooni kuus.Pindi Kinnisvara Pärnu büroo maakleri Kaido Kaljuste sõnul soovivad suvemaja üürida peamiselt suuremad perekonnad, kes võrdlevad tihtipeale üürikulu alternatiivsete, odavamate majutusasutuste kuludega. „Täheldatav on mõningane hinnalangus, kuna üürihuviliste hulk on võrreldes varasemate aastatega kahanenud. Mere ääres asuvate suvemajade üürihinnad jäävad 5000 ja 15 000 vahele,“ rääkis Kaljuste.Peamisteks suvepiirkondadeks on tema kinnitusel ikkagi  Pärnu ja Haapsalu lähiümbrus, ent ka Käsmu ja Võsu. Samuti on jätkuvalt aktiivne suvilate üürimine Tallinna lähiümbruses: Harku, Jõelähtme ja Keila vallas, kus on suvila kuuüür veidi alla 10 000 krooni. „Haapsalus ja Pärnus on juba pakkumisele tulnud ka suvekorterid, mille hinnad jäävad sõltuvalt suurusest ja täpsest vahemikku 3000-10 000 krooni kuu,“ lisas ta.Puhkekohana on populaarsust kaotamas Saaremaa, mis veel mõne aasta eest oli üks eelistatumaid. „Piirkondade osas on selge, et Pärnu ja Pärnumaa on jätkuvalt väga nõutud, ent Saare- ja Hiiumaa vähem. Harjumaa mereäärsed kohad on oma populaarsuse säilitanud,“ märkis rendisuvilate vahendamisega tegeleva ettevõtte Baltcott juht Mikael Gerbjörn.Ka Gerbjörn rääkis, et huvilisi on mullusega võrreldes vähem. „Tundub, et osaliselt sellepärast, et nad on lükanud oma otsused edasi - seis on ebakindel ja hetkel ei julgeks prognoosida, mis lõpptulemus tuleb,“ märkis ta. Soovitakse peamiselt heas korras, uuemad, ent mitte väga luksuslikke maju, kus on head pesemisvõimalused ja saun.„Juulis on suvilate hinnad alates 5000 krooni nädalas, mere ja Tallinna lähedal võib kirjeldatud maja maksta ka 7500 krooni nädalas,“ tutvustas Gerbjörn hinnataset. „Mida  privaatsem ja metsikum on koht, seda hinnalisem ta on,“ rääkis Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna suvilate üüriturust. „Kaks kolmandikku elanikkonnast elab ju linnas, kust puhkuse ajal võimalikult kaugele eemale tahetakse.“Vastupidiselt Gerbjörnile kinnitas Kerna, et popimad suvituskohad on kindlasti saared. „Hiiumaa on just viimasel ajal avastatud ja ka teised väiksemad saared, nagu näiteks Prangli. Mandriosast on väga popiks muutunud Setumaa, mis on piisavalt kaugel, eraldi ja privaatne ning - mis väga oluline - naturaalne. Samuti on populaarsed puhkekohad Haapsalu kant (Noarootsi), Ida-Virumaal Kurtna järved,“ loetles Kerna, kelle arvates on täiesti teenimatult unustatud Võsu. Hinnad kõiguvad tema sõnul väga suures ulatuses: näiteks võib suvila üür Mähel maksta 500 krooni päev, samal ajal kui võimaluse eest veeta kuu aega talus Setumaal tuleb välja käia 5000 krooni.

Tallinna lähedal on puhkamine poole kulukam kui Saaremaal

Saaremaa, Rannaküla

Talu tuuliku, järve ja muuseumiga Saaremaa lõunaranniku lahesopis.Rannast 700 m kauguselInimeste arv: 7Hind 2009: 4174-7590 krooni nädalasHind nädalalõpuks madalhooajal: 2505 krHinna sees: Küttepuud

Tallinn, Klooga

Looduskaunis suvilate ja puhkemajade rajoonis Treppojal 1930-datel ehitatud ja hiljuti renoveeritud kahekorruseline 160 m2 majaMaja taga astmeline jõgiKlooga liivarannast 1 km kauguselInimeste arv: 10Hind 2009: 9346-16995 krooni nädalasHind nädalalõpuks madalhooajal: 5608 krHinna sees: Voodilinad ja rätikud, küttepuud

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785