11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostutung soojale maale on  vaibunud

Huvi välismaise kinnisvara vastu on kahanenud samadel põhjustel, mis siseturulgi - ebakindlus tuleviku suhtes sunnib otsusekindlat tegutsemist edasi lükkama.

Samas on hinnad langenud ning turul leidub soodsaid pakkumisi.

"Siiski tuntakse huvi kinnisvara vastu niinimetatud soojadel maadel, näiteks Hispaanias ning eelkõige sooviga sinna elama kolida," rääkis Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajev. "Enamasti on need soovid seotud ka Eestis asuva kinnisvara müügiga," lisas ta. Tema hinnangul on praegused ostjad suurte reisikogemustega inimesed, kes on teadlikud ülemaailmsest ja kohaliku kinnisvaraturu olukorrast ning otsivad soodsaid, kuid hea kvaliteediga objekte.

Turud langevad igal pool

Nii nagu Eesti kinnisvaraturg, on languses ka Hispaania, Horvaatia ja teised eestlaste seas populaarsed kinnisvaraturud, seega on huvilistel A&A Kinnisvara tegevjuhi Aivar Villemsoni sõnul võimalik soetada soodsat kinnisvara. Kui mõni aasta tagasi tundsid eestlased huvi ka Bulgaaria kinnisvara vastu, siis Hispaania, Horvaatia ja Kreeka on tema hinnangul endiselt populaarsed. "Populaarseks teevad ühe koha soodne kliima ja hea lennuühendus. Lisaks on Horvaatias korrastumas kinnisvaraturg, arenevad infrastruktuurid ja jahisadamad," selgitas Villemson.

Daljajevi sõnul on kinnisvaraostu soovi korral kõige olulisem viia end kurssi asukohamaa seadusandlusega, mis puudutab kinnisvara omandamist, maksustamist ja seadustest tulenevaid piiranguid.

Küsi nõu kohalikult juristilt

"Kui ise vastava maa keelt ei osata, tuleb konsulteerida kinnisvaraspetsialistide või juristidega," pani ta ostjaile südamele. Seadusandlusest tuleneb ka asjaajamise kord, mis on seotud kinnisvara soetamisega. "Teine oluline nüanss on viia end kurssi sealse kinnisvara turuhindadega, et objekti liialt kallilt ei ostetaks," lisas Daljajev.

number

Villemson soovitab samuti kinnisvara soetamisel välismaale teha koostööd sealseid seadusi ja tehingute nüansse tundvate juristidega, et vältida hilisemaid ebameeldivusi ja arusaamatusi. "Muidu võib hiljem avastada, et ostetud majal või kortermajal puudub ehitusluba, rääkimata siis veel kasutusloast," tõi ta näite.

Peibutavad pakkumised

Kinnisvara soetamisel välismaale tuleks arvestada ka lisakulutustega, nagu kinnisvaramaks (ei pruugi olla kõikides riikides) ja mõne usaldusväärse advokaadibüroo teenused.

Uus Maa Kinnisvarabüroo Päikeserannikute konsultant Marge Ambos kinnitas, et kinnisvara ost välismaale on üsna tagasihoidlik. "Inimesed tegelevad rohkem oma lokaalse kinnisvaraga ja neid, kes praegu näiteks Hispaaniasse suvekodu ostavad, on üksikud," tunnistas ta, ent lisas, et just praegu oleks tark tegu just välismaa kinnisvarasse investeerida.

"Hispaanias on hinnad odavad ja turul on soodsaid pakkumisi. Lisaks sellele on Atlas International tulnud välja uue pakkumisega. Makstes 30% deposiiti, maksab Atlas ostja eest kahe aastat pangalaenu," tutvustas Ambos.

Näiteks on Gran Victoria kinnisvara Hispaanias saadaval 1,8 miljoni krooniga. Ühisbasseini ja -aiaga kahe magamistoaga bangalo eest, mis asub golfiväljakute, randade ja peateede läheduses, tuleb tasuda 847 233 krooni suurune sissemakse, kaks aastat pole vaja laenumakseid maksta. Mil Palmeras asuva arenduses on infrastruktuur välja kujunenud.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on eestlaste huvi välismaale kinnisvara soetamise vastu raugenud. "Kui varasematel aastatel muutus välismaal, peamiselt Hispaanias, Türgis või Tais kinnisvara omamine omaette edukriteeriumiks, siis nüüd tõdevad paljud meie vahendusel tehingu teinud isikud, et pigem on siiski otstarbekas elada veidike kallimas hotellis ning reisida erinevatesse sihtkohtadesse," rääkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785