30. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnasse kerkib esimene tõeline pilvelõhkuja

Kui senini on Tallinna panoraami ilmestanud vanalinna tornid ning modernsed kõrghooned, siis nüüdseks juba pikalt räägitud Sitsi pilvelõhkuja on saamas vajalikud kooskõlastused, kirjutab ekspresskinnisvara.ee.

Planeeritav 11,33 hektari suurune maa-ala asub aadressidel Kopli 35, 35a, 35d ja Sitsi 13a. Praegusele ajaloolisele tööstusmaastikule soovitakse plaanide kohaselt rajada 60-korruseline elu- ja ärihoone. Sellele lisaks ehitatakse veel kaks kuuekorruselist elu- ja ärihoonet, kolmekorruseline ärimaja, kahekorruseline lasteaed ja viis 9-korruselist korterelamut. Samuti rekonstrueeritakse muinsuskaitsealused endise Balti Manufaktuuri hooned. Kõik nõukogude-aegsed juurdeehitused lammutatakse.

Vastavalt Tallinna Linnavolikogu 16. aprilli 2009 otsusega kehtestatud teemaplaneeringule „Kõrghoonete paiknemine Tallinnas” võib planeeringualale rajada ühe saleda kõrghoone (absoluutkõrgusega 210 meetrit merepinnast) kui maamärgi, mis viitab Põhja-Tallinna linnaosa uuele keskusele. Rajatav tornmaja peab olema multifunktsionaalne, hoone brutopinnast valdava enamuse peavad moodustama korterid.

 Planeeritavale alale on kavandatud polüfunktsionaalne hoonestus. Kopli tänava poole rajatakse kaubandus- ja meelelahutuskeskus, millega liitub kavandatud kõrghoone. Kinnistu keskele on planeeritud väljak, kus jäävad domineerima võrdväärselt nii olemasolev muinsuskaitsealune tehasehoone kui ka 200 meetri kõrgune 60-korruseline pilvelõhkuja. Kinnistu kaguossa on planeeritud korterelamute kvartal, mis on loogiliseks jätkuks Sõle tänava ääres paiknevatele elamutele ning kokkuvõttes kogu Pelguranna elurajoonile.

Madalamate hoonete esimestele korrustele tulevad kaubanduspinnad ja kõrgemale korterid. Tornmaja hakkab asetsema madalama, laiema hoonemahu peal, kuhu rajatakse kaubandus- ja meelelahutuskeskus. Projektis on selle olemust võrreldud suisa Viru Keskusega. Rekonstrueeritavatesse tehasehoonetesse tulevad muuhulgas kõrgete lagedega avarad loft-tüüpi korterid.

Detailplaneeringu eskiislahenduse koostas AS K-Projekt, kinnistute omanikuks on AS Phoenixland.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785