29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: paljud ostjad on pettunud

Peab tõdema, et paljud inimesed on praeguses olukorras pettunud. Idülliline pilt, mis kunagi kinnisvara soetades ja kinnisvara arendaja poolt sai maalitud, ei ole üldise majanduskeskkonna halvenemise tõttu realiseerunud, kirjutab Ober-Haus Kinnisvara tegevjuht Katrin Klein-Näppi.

 Arendajate planeeritud rahavood on osutunud kõvasti kesisemateks ja see paneb vaatama kokkuhoiule ning sääst tuleb eelkõige elanike e kinnisvaraarenduse arvelt.

Eriti halb on olukord siis kui hakkavad välja tulema ehitajapoolsed varjatud vead aga paraku võib too vara juba pankrotieelses seisundis olla ja pahatihti ei suudeta enam omavahenditega appi tõtata…Osalt mängib siin rolli ka kindlasti inimeste enda liigne optimism (palk saab ainult ju tõusta!!!) ja eelneva ostuotsuse liiga kergekäelise langetamise ja tulevase kulubaasi läbimõtlematuse tõttu ollakse pettunud – pood asub kaugel ja lapsi on vaja kooli-lasteada-trenni viia ja tuua… logistika läheb raskeks.

Kuna aga hinnad on kohati 50% ja enamgi langenud ning likviidsus madal, siis ei pruugi esmapilgul geniaalsena näiv plaan, maja maha müüa ja linna korter osta, tegelikkuses reaaliseeruda. Maja müües ei pruugi saada tagasi pangale võlgu oldavat summat, lisaks veel on vaja soetada korter. Aga siin sõltub palju, milline on olnud eelnev finantseerimisskeem ja kui palju ollakse nõus kaotama raha.

Lühikeses perspektiivis on kindlasti raske üldistavat nõu anda, kõik on kinni konkreetsetes inimestes, nende finantsvõimalustes, eluviisis ja harjumustes ning kinnisvaras.

Pikemas perspektiivis aga, iga majanduslangus saab kunagi mööda. Aegamööda tekib ka haljastus ja võibolla ei tundugi siis see olukord nii trööstituna, kui ta võibolla hetkel seda on.

Soovitame vaadata tulevikku. Isekeksis perega mõelda oma tulevikuperspektiive, vajadusel ikka konsulteerida panga ja kinnisvaraspetsialistiga, sest praktika näitab, et analüüsides olukorda koorub lahendus palju kiiremini.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785