30. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elamispindade pakkumishindade langus hakkab kiirenema

Elamispindade pakkumishindu peegeldav KV.EE Indeks on jõudnud 76,9 punkti tasemele, mis on 22% madalam tasemest, kus indeks oli aasta tagasi. Seega on portaalis KV.EE oleva elamispindade keskmise pakkumise ruutmeetrihind aastaga jõudnud 20 200 kroonilt 15 800 kroonile, kirjutab Tõnu Toompark.

Suurusjärgus 15 800 krooni olid pakkumishinnad minevikus viimati jaanuaris 2006. aastal. See oli aeg, kus elamispindade hinnad langemise asemel tõusid nädalatega mitmeid protsente. Indeksi tipust aprillis 2007. a. ehk hinnatasemest 22 300 krooni on pakkumishindade langus olnud 29%, mis on märksa vähem, kui on langenud reaalsed tehinguhinnad.

Tehinguhinnad on tipust langenud 41%. Aastane pakkumishindade langus 22% tähendab igakuist pakkumishindade langust 1,8%. See tähendab, et 1 miljon krooni maksev korteripakkumine on teiste pakkumiste seas konkurentsivõimeline juhul, kui see kaotab iga kuu pakkumihinnas 18 000 krooni ehk üle Eesti keskmise palga.

Kurbloolisus selle juures aga seisneb asjaolus, et reaalsed korteriomanditehingute tehignuhinnad on viimase aasta jooksul langenud keskmiselt 2,6% kuus. See teeb miljonikroonise korteri puhul juba 26 000 krooni võrra kuus, mis on juba kahe keskmise palga suurusjärk. Võiks eeldada, et aasta alguses toimunud äkilised langused tehinguhindades peegelduvad viitajaga ka pakkumishindades. Seda põhjusel, et järsult langenud tehinguhindade tõttu on vahe pakkumishindade ja tehinguhindade vahel üsna laiaks veninud. Seetõttu võib lähitulevikuks prognoosida KV.EE Indeksi languse vaikset, kuid püsivat kiirenemist.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785