17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimesed energiamärgised väljastati uuselamurajoonidest Uuesalule

Ehitusekspertiisifirma Finestum OÜ väljastas esimesed kaksteist energiamärgist Rae vallas asuva Uuesalu elamurajooni paaris- ja ridamajade korteritele.

Ülejäänud korteritele väljastatakse energiasertifikaadid hiljemalt aprilli lõpuks.

Elurajooni rajava IBE Estonia OÜ juhataja Ülle Kullöri sõnul on energiamärgis koduostjale oluline informatsiooniallikas, mis annab tulevasele kinnisvaraomanikule teavet keskmise aastase energiatarbimise kohta maja energiavajaduse rahuldamiseks.

„Energiamärgis annab võimaluse oma uue kodu ostmisel võtta arvesse ka seda, kui palju tuleb edaspidi seal energia ja sooja saamiseks maksta, mis omakorda aitab valida säästlikuma kodu ning planeerida senisest tõhusamalt kulusid,“ lisas Kullör.

Energiaauditit teostava osaühingu Finestum juhatuse liige Marc Voki sõnul peaks ideaalis energiamärgis olema tulevikus igal Eesti hoonel. „Seda ei tohiks aga vaadata kui ebameeldivat kohustust, vaid pigem kui vajalikku informatsiooni selle kohta, kui palju antud hoone energiat tarbib. Kasulik on see mõlemale poolele, nii hoone omanikule kui ka tulevasele ostjale,“ märkis Vokk.

Kullöri sõnul alustati uusasumi esimeses etapis valminud 41 paaris- ja 3 ridamaja põhjaliku energiaauditi teostamiseks vajalike ettevalmistustöödega juba möödunud aasta novembris, mis järel teostati hoonete termografeerimine. Seejärel toimus soojuspiltide analüüs, teostati vajalikud kontrollarvutused ning koostati iga korteri kohta sõltuvalt majaosa eripärast 16-24 lehekülje pikkune lõpparuanne.

Termomõõdistamisel ja soojustehniliste arvutuste tegemisel lähtuti Soome Vabariigis kehtivatest normatiividest.

Kõigil huvilistel on võimalik tutvuda teostatud energiaauditi meetodite, valminud dokumentatsiooni ja nende alusel väljastatud energiamärgistega 21. märtsil Rae vallas, Uuesalus toimuva perepäeva raames. Hoonete termografeerimisel saadud soojuspiltide tulemusi aitavad lugeda ja selgitada spetsialistid.

Alates käesoleva aasta 1. jaanuarist on inimestel, kes soovivad projekteerida uut eluaset, osta või üürida maja või korterit, õigus nõuda hoone energiamärgist. Energiamärgis näitab, kui energiasäästlik on soetatav kinnisvara. Mida kõrgem on hoone energiatõhususe klass (A-st kuni G-ni), seda väiksemad on tulevikus energiaarved. Hoone kaalutud energiakasutus sõltub energiakulust hoones ja energiaallikatest, mida hoones kasutatakse.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785