4. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn premeerib parimini restaureeritud majade omanikke

5. märtsil annab Tallinna Kultuuriväärtuste Amet üle preemiad ja tänukirjad parimate 2008. aastal restaureeritud mälestiste, miljööalade hoonete ja keskkonda sobivate uusehitiste eest.

Pidulik üritus toimub Suur-Karja 2 hoones, mis tunnistati tänavu parimaks vanalinnas restaureeritud majaks.

Tallinna linn valis juba seitsmendat korda välja parimad aasta jooksul restaureeritud majad. Konkursi eesmärk on tunnustada kultuuripärandit hindavaid omanikke, arhitekte ja arendajaid, kelle ühise töö tulemusena lisandub linnapilti igal aastal kaunilt restaureeritud maju, stiilseid värvilahendusi ja ajaloolist keskkonda arvestavaid uushooneid. Preemiafond 100 000 krooni jaguneb arhitektuurimälestiste ja miljööalade majade vahel mitmes erinevas kategoorias, näiteks parim restaureeritud maja vanalinnas, ajaloolises eeslinnas, parim uusehitis jne.

Parimaks restaureeritud hooneks Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal tunnistati tänavu Suur-Karja 2, kus võrdse tähelepanuga on eksponeeritud erinevate ajastute kihistused – keskaegne mantelkorsten, barokne polükroomsete maalingutega talalagi ja aknasambad, seinamaalingud, klassitsismiperioodist pärit stukkdekooriga ruumid ning leitud hea lahendus pööningukorruse kasutuselevõtuks.

Parim restaureeritud arhitektuurimälestis väljaspool vanalinna asub Süda 8, parim restaureeritud maja miljööalal - Sügise 6,  parim restaureeritud ajalooline hoone väljaspool miljööala – Hariduse 11, eeskujulikult taastatud majad miljööalal – Kopli 11a ja Kopli 24 ning parim uushoone ajaloolises keskkonnas – Rotermanni 8 nn uus jahuladu. 

Arhitektuurimälestistest ja vanalinnas asuvatest hoonestest saavad tänukirjad veel Wismari 7 Riigiprokuratuuri hoone kompleksse restaureerimise, Tallinna Tehnikaülikool peahoone ja siseõue terviklahenduse, Bremeni käik 1 ajaloolise hoonega haakuva moodsa sisearhitektuuri ja Pärnu mnt 6 korteriühistu ning Karu 16 Juudi Gümnaasium fassaadide restaureerimise eest. Stiilse värvilahenduse eest tänatakse Rohu 2 ja A. Adamsoni 18, maja miljöötundliku korrastamise eest Heina 9 ja Tööstuse 26 omanikke.

Kõige rohkem kandidaate ja laureaate oli Põhja-Tallinnast. Positiivse tendentsina väärivad esile tõstmist eriti korteriühistud, kus omanikud on üheskoos tegutsedes lähenenud majale kui tervikule.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785