2. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiga kõrge pakkumishind kahandab vara väärtust

Elamispindade pakkumishindade muutust kajastav KV.EE indeks jõudis 2. märtsil 2009. a. 79,8 punkti tasemele. Aastaga on indeks väärtusest kaotanud 20%, kirjutab Tõnu Toompark.

Võrreldes kinnisvarahindade tipphetkega 2007. a. aprillis on indeksi väärtus vähenenud koguni 27%.

Elamispindade keskmine ruutmeetri pakkumishind on jõudnud 16 400 krooni tasemele. Aastatagune keskmine pakkumishind oli kinnisvaraportaali KV.EE andmetel 20 400 ning hindade tipphetkel 22 300 krooni. Absoluutnumbrites on keskmine ruutmeetrihind vähenenud aastaga 4000 krooni ning tipphindadest 5900 krooni.

Kinnisvaraportaali KV.EE pakkumiste arv on samas suurusjärgus, kus see on olnud kogu viimase kümne kuu jooksul. Pakkumiste indeksi väärtuseks on 112,1 punkti, mis vastab 20821 pakkumisele.

Keskmise 50 ruutmeetrise korteri keskmine pakkumishind on seega aastaga langenud ligikaudu 200 000 krooni võrra ehk pea 17 000 krooni kuus. Nii tuleb tõdeda, et keskmise korteri hind on langenud märksa üle keskmise kuupalga jagu kuus.

Viimaste kuude kiire korteriomanditehingute hinnalangus ning suurenevad käärid pakkumishindade ja tehinguhindade vahel tähendavad seda, et korteri pakkumishinnad kahanevad keskmise palganumbriga võrrelduna veelgi enam. Müüki raskendab ka endiselt tihedana püsiv konkurents ning kärbuv tehingute arv.

Kokkuvõttes tähendab kiire hinnalangus seda, et liiga kõrgete hinnaootustega kinnisvaramüüjad ei pälvi paljude pakkumiste seast ostjate tähelepanu. Pikaks veniv müügiperiood kahandab pakkumisel oleva vara reaalset väärtust kuude asemel lausa igapäevaselt enam kui poole tuhande krooni võrra. Kui kinnisvaramüüjal on vajadus vara maha müüa, siis peab hinna määramisel seda ka arvestama.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785