26. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa kinnisvaraturg 2009: pole ei raha ega tehinguid

PricewaterhouseCoopers ’i üle-Euroopaline kinnisvaraturu uuring näitab, et kinnisvaraturul on võtnud maad vaikus.

Laenuraha nappuse ja kõrgete intresside tõttu tehinguid praktiliselt ei toimu ning piisavate ressurssidega investorid ootavad hindade edasist langust või sundmüüke. Atraktiivseimateks turgudeks on Saksamaa ja Suurbritannia, potentsiaalselt tulusaks, ent väga riskantseks peetakse kinnisvaraarendust ja -investeeringuid Moskvas.

PricewaterhouseCoopers ’i (PwC) ja Urban Land Institute’i avaldatud Euroopa kinnisvaraturu raport kinnitab ootuspäraselt, et alanud aasta kujuneb kinnisvaraturul raskeks. Turul püsib huvi nii kinnisvarainvesteeringute kui ka kinnisvarafirmade aktsiate vastu, ent potentsiaalsed investorid on ooteseisundis, oodates turu stabiliseerumist sealhulgas paljudel juhtudel ka hindade edasist langust. Dramaatilisemaks näiteks on Suurbritannia, kus 2007.a lõpu kõrgtasemelt langesid hinnad aastaga keskmiselt 31% ning 2009.a ennustatakse veel 24% langust.

Investorid peavadki lisaks Suurbritanniale suurima potentsiaaliga turuks suure mahu ja likviidsusega Saksamaad ning suhteliselt perspektiivseks peetakse ka Türgi ja Venemaa potentsiaali.

Tõusvad kapitalisatsioonimäärad (kinnisvarast saadava tulu ja selle turuväärtuse suhe) ning majanduslik ebakindlus sunnivad investoreid kõrgema riski ja tootlusega projektide asemel taas keskenduma „mainstream kinnisvarale“ nagu kaubanduspinnad, hotellid ja üürikorterid. Atraktiivsete alternatiividena on jätkuvalt nimetatud kasumlike (ehkki riskantsete) projektidena hoolde- ja vanadekodude rajamist, tudengimajutust, põllumajandust ning riiklikke või omavalitsuste infrastruktuuri-rajatisi.

Teet Tender, PwC ärikonsultatsioonide juhi sõnul on traditsiooniliselt riigi- ja kohalike omavalitsustega seotud projektid vähem riskantsed, mistõttu tänases ebakindlas turusituatsioonis investorite jaoks ka atraktiivseimad. Tender lisas, et taoliste projektide teostamine nüüd annaks avalikule sektorile võimaluse ehitada infrastruktuuri objekte kordades odavamalt kui buumiaegadel ning teisalt elavdaks majandust.

27 suurlinna võrdluses arendus- ja investeerimiskeskkonnana on uuringus osalenute hinnangul parimad München, Hamburg ja Istanbul, esikümnesse kuuluvad veel Zürich, London, Moskva; Helsinki, Pariis, Berliin ja Frankfurt. Kõrgeima riskifaktori esikolmiku moodustavad Moskva, Dublin ja Madrid.

Kinnisvaraliikide võrdluses on eelmise aastaga võrreldes hinnangud kõikides kategooriates langenud, ent soodsamalt on hinnatud kaubanduspindade, hotellide ja n.n mixed-use kinnisvaraprojektide (kaubandus-meelelahutus, büroo-kaubandus jne)

atraktiivsust.

Uuringut kommenteerinud PwC tegevjuht Ago Vilu sõnas: „Paljude kinnisvarafirmade ja -arendajate jaoks kujuneb 2009. aasta võitluseks ellujäämise nimel, ent ettevõtetele, kelle rahavood võimaldavad investeerimist võivad avaneda äärmiselt soodsad võimalused“.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785