23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Betoonelement vähendas palku veerandi võrra ning valmis koondama

E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk ütles ehitusuudised.net-le, et töötajate palgatase on vähenenud 20-25 % ning on valmis kasutama osalist tööaega ja vajadusel ka koondama.

„Edasine tegevus sõltub tellimustest,“ märkis Leosk, „Olukorras, kus ettevõtte tulud vähenevad, on ka kulude kärpimine möödapääsmatu. Oleme restruktureerinud oma ettevõtet ja tootmismahtudele vastavalt on vähenenud ka töötajate arv.“

Tema sõnul on tootmismahud vähenenud pidevalt alates 2007 aasta novembrist. Eelmise aasta tootmismaht võrreldes 2007 aastaga kukkus umbes poole võrra. Sel aastal on langustrend siiamaani jätkunud.

Leosk tõi välja, et 2007. aastal importisid nad betoonelemente rohkem kui eksportisid. „Eelmisel aastal suutsime eksportida üle viiendiku kogu tootmismahust. Arvestades majanduslikku olukorda meie lähiturgudel ja mitmete valuutade odavnemist on eksportida sel aastal oluliselt keerulisem,“ osutas ta.

E-Betoonelemendi tootmine on tellimuste põhine ja lattu firma ilma tellimusteta ei tooda. Seetõttu on ka laoseis pidevalt vähenenud tootmismahtudele vastavalt. Projektipõhisel müügil arvutatakse ka hind igale projektile eraldi ning seetõttu on allahindlustest raske rääkida.

Leosk lisas, et turul sellised hinnatasemed, mis peaks ehitada soovijatele vägagi ahvatlevad olema. Pigem tuleks arutleda sellise hinnataseme juures ettevõtete pikemaajalise jätkusuutlikuse üle. „Riik peaks kontrollima tähelepanelikumalt maksude tasumist, et makse korrektselt maksvad ettevõtted ei satuks ebasoodsasse olukorda hangetel. Kui riigile on ehitusmaterjalitööstuse püsimajäämine ja konkurentsivõime maailmaturul oluline on vaja Euroopa Liidu tugiprogrammide toetused ehitamisse praegu maksimaalselt ära kasutada,“ märkis ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785