17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa kummutab kuuldusi Venemaa kinnisvara-invasioonist

Uus Maa Kinnisvarabüroo Jõhvi kontori juhataja Hannes Hallik kirjutab, et nii eelmisel aastal, kui ka 2009. aasta jaanuaris ei ole Uus Maa Kinnisvarabüroo vahendusel toimunud ühtegi tehingut, kus kinnisvaraostjaks oleks olnud elamisloata Venemaa kodanik.

 Ehk siis tegemist on enamjaolt siin kas sündinud või pikka aega elanud venelastega, kes moodustavad ostjatest laias plaanis kolmandiku. Maa-ameti tehingute andmebaasile tuginedes võin sedasama ka üldisemalt väita, sest kokku on möödunud 2008.aastal eraisikutest kinnisvaraostjaid ( eluruumid ja mitteeluruumid ning hoonestatud ja hoonestamata kinnistud) Ida-Virumaal olnud kokku 2087 eraisikut, kellest 37, 1 % olid kodakondsuseta ja Venemaa kodakondsust omavad elamisloaga isikud.

 Vastav näitaja oli 2007 aastal 35,6% ja 2009 a. jaanuaris 36,1 %. Statistika kajastab kõiki välismaalasi, kuid rõhuv enamus neist on regioonile omaselt meie endi siinelavad vene kodanikud ja nn „halli passi” omavad venelased, mida näitavad selgelt ka suhtarvud. Seega mingisugusest tõusutendentsist Venemaa ostjate puhul ei saa küll rääkida.

Läbi aastate juhtub ikka, et keegi Venemaalt tunneb huvi, kas Peipsi-äärsete või Toilas asuvate kinnistute vastu. Samuti on huvi piirilinnas Narvas asuvate korterite soetamise vastu ja ka Narva-Jõesuu on populaarne. Üksikuid tehinguid korteritega ka toimub, kuid maade ja majadega jääb see siiski vaid huvi tasemele, sest nende ostmisel on teatud valdades nagu näiteks Toila, Iisaku või Illuka piirangud, kus Euroopa Liidu liikmesriigi kodakondsust mitteomaval isikul ei ole võimalik soetada kinnistut.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785