Arendajate üüripakkumine tähendab tasuta elamist

Aasta aega tagasi asusid esimesed kinnisvaraarendajad oma müümata kortereid välja üürima tingimustega, kus üürilevõtja saab selle hiljem osta ning kogu aasta makstud üür jääks alles omafinantseeringuks.

„Paljud arendajad kasutavad seda ka täna ning üürilevõtja jaoks on see sisuliselt tasuta elamine, makstakse ainult kulutatud energia eest,“ märkis A&A Kinnisvara tegevjuht Aivar Villemson. Põhiliselt teevad selliseid üüripakkumisi arendajad, kellel on suur korterite laoseis.

Üldine kinnisvara hinnalangus on alla viinud ka üüripindade hinnad, sest väga palju tekkis üüriturule uusi pakkumisi just müümata jäänud korterite seast. Hetkel ületab pakkumine nõudlust tunduvalt ja see tendents on kasvav ning seega on ka üürihinnad jätkuvalt languses.

Villemsoni sõnul on palju ka juhtumeid, kus inimesed,  kellel isegi pole otsest vajadust oma kodu müüa, seda siiski teevad, et elada soodsamalt mõnel rendipinnal ning omada vabamalt rahalisi vahendeid oma elukorralduseks. „Mõne aja möödudes ostetakse aga uus ja  ehk ka parem kodu eelmisest soodsamalt,“ märkis ta. „Hetkel on rendipinnad juba nii soodsad, et odavam on üürida, kui maksta kallist pangalaenu, mis kaasneb ostuga.“

Villemson tõi näiteks, e t Nõmmel või Kristiines on võimalik üürida korralik maja 10 000. krooni eest kuus. Samas uues majas asuva 2-toalise korteri ostuga kaasnev pangalaenu makse on täna oluliselt suurem.

Ta lisas, et küttekulude suurenemine on toonud endaga kaasa ka üürilevõtjate kauplemise üürihinna vähendamise osas. Saksamaal on juba ammu energiasäästlikumate üürikorterite rendihinnad ja -kulud tunduvalt väiksemad, kui tavalistel üürikorteritel. Meil alles tekkis energiamärgise kohustus, kuid millal inimesed energiamärgise passi üürileandjalt küsima hakkavad, seda ei oska arvata, kuid loodan, et see juhtub üsna kiirelt.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed