17. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaklerid koonduvad suurfirmadesse

Kinnisvaraturul on konsolideerumine alanud ning raskustesse sattunud väikefirmade maaklerid otsivad tugevat ja tuntud kaubamärki, mille all turvaliselt edasi tegutseda, kirjutab Eesti Kinnisvarafirmade Liidu esimees ning Pindi juhatuse liige Peep Sooman.

Mõne maakleriga väikefirmad on seal tegutsevate maaklerite jaoks tänasel päeval juba arvestatav äririsk ning väikebüroode maaklerid otsivad pingsalt endale uut väljundit.

Esiteks loobuvad paljud keskpäraste tulemustega maaklerid üldse valitud ametist ja siirduvad tagasi oma kunagise tegevuse juurde. Tublimad aga on aru saanud, et väikefirmas jätkamine ei vasta pikas perspektiivis nende ootustele- närviline omanik/omanikud, väike objektiportfell, kehv ligipääs statistikale, nõrk juriidiline tugi ning klientide usaldamatus väikefirmade suhtes on pannud sajad maaklerid endale uut koostööpartnerit otsima, kelle kaubamärgi all edasi tegutseda.

Näiteks Pindi Kinnisvara on veidi enam kui aasta jooksul organisatsiooni liikmete arvu kasvatanud konkurentide arvelt ca 20 inimese võrra, kusjuures firma objektiportfell on seeläbi kasvanud ligi kolmandiku võrra, ületades tänaseks juba 2000 künnise. Oluline on rõhutada, et tegemist pole isegi agressiivse konkurentsiga- suured ja avalikult tunnustatud firmad tõmbavad väikefirmade maaklereid nagu kärbsepaber- lisandunud paarikümne tubli inimese kõrval oli kümneid, kellega Pindi Kinnisvara siiski koostöövõimalust ei näinud.

Ilmselt on selline maaklerite liikumine  alles jäämäe veepealne tipp- Soomes, mida nii tihti tuuakse meie kinnisvaraturule etaloniks, kuulub liiderfirmale nende endi väitel veerand turust. Eestis kuulub veerand turust koku 8-9 suuremale firmale. Selge on, et  antud liidergrupp hakkab jõudsalt kosuma ning on vaid aja küsimus, millal antud juhtfirmad hõivavad vähemalt poole turust, kusjuures 3-4 tuntumat ja tugevamat firmat libisevad omakorda ülejäänudest nii pakkumiste arvu kui käibe poolest kiirelt eest.   

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785