Kinnisvarasse investeerijad on pessimistid

Eesti kinnisvarainvesteeringute valdkonnas valitseb pessimism ning turuosalised on äraootaval seisukohal.

Uus Maa vahendab, et laenuintressid on tõusnud nii Euribori kui ka marginaalide arvelt ning ettevõtetele kinnisvaratagatisel laenude väljastamine toimub väga konservatiivsetel alustel. Arenduspotentsiaaliga maa ostmist pangad ei finantseeri.

Mitmetel kinnisvaraettevõtetel kui ka oma põhitegevuse kõrvalt osaliselt kinnisvaraga tegelenud ettevõtetel on probleeme likviidsusega ning sellest tulenevalt samuti laenukohustuste täitmisega. Juba on toimunud esimesed pankrotid ning ühinemised. Sagedasemaks on muutunud ka sundmüügid ja ulatuslikud hinnaalandused. Kinnisvarasse tehtavad investeeringud on käesoleval aastal vähenenud ning lühiajalisi investoreid ja spekulante turul praktiliselt ei ole.

Investoreid huvitavad hetkel enim pikaajalised investeeringud – soovitakse osta garanteeritud rahavoogu tootvaid äriobjekte ning sõlmida sale and leaseback tehinguid. Mitmed investorid jälgivad turgu eesmärgiga võtta positsioone tuleviku tarbeks, kuid tulenevalt närvilisusest situatsioonist ei kiirusta ostuotsuseid tegema.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed