11. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarasse investeerijad on pessimistid

Eesti kinnisvarainvesteeringute valdkonnas valitseb pessimism ning turuosalised on äraootaval seisukohal.

Uus Maa vahendab, et laenuintressid on tõusnud nii Euribori kui ka marginaalide arvelt ning ettevõtetele kinnisvaratagatisel laenude väljastamine toimub väga konservatiivsetel alustel. Arenduspotentsiaaliga maa ostmist pangad ei finantseeri.

Mitmetel kinnisvaraettevõtetel kui ka oma põhitegevuse kõrvalt osaliselt kinnisvaraga tegelenud ettevõtetel on probleeme likviidsusega ning sellest tulenevalt samuti laenukohustuste täitmisega. Juba on toimunud esimesed pankrotid ning ühinemised. Sagedasemaks on muutunud ka sundmüügid ja ulatuslikud hinnaalandused. Kinnisvarasse tehtavad investeeringud on käesoleval aastal vähenenud ning lühiajalisi investoreid ja spekulante turul praktiliselt ei ole.

Investoreid huvitavad hetkel enim pikaajalised investeeringud – soovitakse osta garanteeritud rahavoogu tootvaid äriobjekte ning sõlmida sale and leaseback tehinguid. Mitmed investorid jälgivad turgu eesmärgiga võtta positsioone tuleviku tarbeks, kuid tulenevalt närvilisusest situatsioonist ei kiirusta ostuotsuseid tegema.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785