10. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Vabaduse silla ehitus venib

Tartu Vabaduse silla ehitaja OÜ Tilts esitas uue ajakava, mille järgi loodab silla valmis saada 30. maiks, kuigi esialgne valmimistähtaeg oli 20. detsember.

29. septembril esitas Tilts linnavalitsusele uue silla valmimise tähtaja pikendamise taotluse tähtajaga 30. mai 2009. a. Põhjenduseks toodi ajutiste tugede püstitamisega seotud ehitusetapi venimist 5 kuu võrra.

Lisaks põhjendati tööde tähtaegade venimist ehituse spetsiifikaga: ei saa tegelda mitme ehitusetapiga paralleelselt, ehitada on võimalik samm-sammult ning järgmist etappi saab alustada alles pärast eelmise etapi lõpetamist.

Teedeteenistuse peaspetsialisti Rein-Matti Laarmaa sõnul pole sillaehituse venimise põhjendused siiski veenvad. „Töödegraafikus on näiteks kirjas, et tugede püstitamine toimus 2007. aasta 18. maist järgmise aasta 19.

veebruarini. See on tunduvalt rohkem kui 5 kuud,“ selgitas Laarmaa.„Praegu on põhiliseks hädaks silla kaar, mis pidi olema valmis augusti lõpuks, kuid kuni oktoobrini olid kaarel veel toed all ja muu ehitustegevus seisis“.

OÜ Tilts esitas ka korrigeeritud ehitusgraafiku, mille alusel lubatakse käesoleva aasta lõpuks ehitada valmis silla avaehitis,  2009. aastasse jääb asfaltkatte paigaldamine, vasaku kalda teetööd, ajutiste konstruktsioonide eemaldamine ja kallaste korrastamine.

Tartu linnavalitsus pidas mõistlikuks tähtaja pikendamisega veel oodata.

Kuna esitatud graafiku järgsete tööde täitmine sõltub  suuresti ilmastikust otsustati ehitustööde graafik novembri lõpus või detsembris veelkord üle vaadata ja täpsustada silla valmimise reaalne tähtaeg. Kui talv tuleb väga külm, võib juhtuda, graafikus esitatud töid ei saa ilma tõttu teostada.

Lepingu alusel kohustub töövõtja maksma tellijale leppetrahvi 0,1% lepingu kogumaksumusest iga viivitatud päeva eest, kuid mitte rohkem kui 10% lepingu kogumaksumusest. Silla ehitushind on 166 miljonit krooni.

Abilinnapea Margus Hanson sõnas, et hetkel ei ole veel alust lepingut pikendada, sest see ei garanteeri, et sild üldse valmis saab. „Ka trahvi sissenõudmisest ei saa veel rääkida, kui tähtaeg pole kukkunud. Kui pikendame lepingut, siis ei saa ju ka tähtaeg kukkuda,“ selgitas Hanson.

Abilinnapea arvates oleks ilmselt põhjendatud sanktsioonide peatamine mingiks ajaks, kuid mitte täiel määral.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785