9. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Astri keskuse uus hoone mõraneb

Kaks ja pool aastat tagasi avatud Narva Astri keskuse hoones tuli ilmsiks oletatavasti tõsine viga. Kaubanduskeskuse esimese korruse hallis mõranesid vundamendi pingest põrandaplaadid, kirjutab Põhjarannik.

Astri-Narva kinnisvara arendusdirektor Tarmo Kleimann teatas Põhjarannikule, et mõranenud plaadid kaubanduskeskuse hallis on tervikuna kogu hoone loomuliku vajumise tagajärg. Ta märkis, et temperatuuri kõikumisega seotud probleemidega puutuvad kokku kõik suurte rajatiste ehitajad. Ühtlasi tunnistas ta, et Astri-Narva puhul, mis avati kõigest kaks ja pool aastat tagasi, on tegu ehitajate veaga. Kaubanduskeskuse, millele 2006. aastal ehitati juurde 3korruseline hoone, projekti laiendamise peatöövõtja oli suur ehitusettevõte AS Linnaehitus. Sama firma võttis Kleimanni sõnul enda kanda kohustuse kõrvaldada defekt garantii korras.

"Mõranenud põrandaplaadid vahetatakse välja juba lähiajal," lubas Kleimann. "Need tuli tellida Hiinast, seetõttu võttis kohaletoimetamine aega." Küsimusele, ega midagi säärast taas kordu, ei osanud Kleimann vastata, viidates sellele, et see on peatöövõtja mure.

"Ekspertiis näitas, et selle tingis külm talveilm, mis ehituse ajal püsis. Vundamenti valati, kui maa oli sügavalt külmunud," selgitas Kleimann kaks aastat hiljem tekkinud probleemi. Tema sõnul ei kujuta "ujuv" vundament endast kaubanduskeskuse külastajatele siiski ohtu.

Narva linnavalitsuse arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti juures tegutseva ehitusjärelevalve ja hoonete osakonna juhataja Ellen Uusküla ütles Põhjarannikule, et kuuleb sellest probleemist Astri-Narvas esimest korda. Ta ütles, et kui kaubanduskeskuse põrandaplaadid tõepoolest mõranesid hoone vundamendi ülepingest, mitte aga näiteks kasutusest tingituna, siis on see ehituse käigus aset leidnud suurte rikkumiste tagajärg. Siiski ei suutnud Uusküla kahe aasta taguses ehituses suuri rikkumisi meelde tuletada, kuid lubas isiklikult järele vaadata, "milles seal asi on". "Valada vundamenti, kui maa on külmunud, ei tohi," ütles Uusküla.

ASi Linnaehitus Astri-Narva laiendamise projekti juht viibis artikli kirjutamise ajal välismaal komandeeringus ning temaga ei õnnestunud ühendust saada.

2006. aastal avatud kaubandus- ja meelelahutuskeskus Astri-Narva oli suurim Ida-Virumaal, kinkides narvalastele kümneid uusi kauplusi ja tollal tänapäevaseima kino.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785