7. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ida-Virumaa elamispinnad odavnevad mitu protsenti nädalas

Eesti idaalal on enim hinnas kesklinnade kvaliteetsed paaritoalised korterid, kallima kinnisvara kui investeeringu osas on ostjat võimatu veenda.

Arco Vara Kinnisvarabüroo Narva esinduse hindaja Andrei Boborenko kirjutab tänases Äripäeva Kinnisvarateatmikus, et Ida- Virumaa kinnisvaraturu hetkeseisu iseloomustab eelkõige hinnalangus.

Elamispindade sektoris ulatub hinnalangus mitme protsendini nädalas. Enamik potentsiaalseid ostjaid eelistab oodata ja jälgida, mida turg teeb ja kuidas olukord edasi areneb.

Müüjad on sunnitud väljakuulutatud kinnisvarahindu alla laskma, üritades sel moel ostjaid ligi meelitada. Sageli ollakse sunnitud hindu langetama ka korduvalt, kuna hindasid langetavad ka sarnaseid objekte müüvad konkurendid. Sarnaste müügiobjektide seni täheldatud mitmesaja tuhande kroonised hinnaerinevused hakkavad järk- järgult vähenema. Üldise hinnalanguse taustal on ostjat suhteliselt raske veenda selles, et ta teeb kallimat kinnisvara ostes hea investeeringu.

Statistika näitab, et Ida- Virumaa korterite notariaalselt vormistatud ostu- müügitehingute arv on sel aastal järk- järgult langenud ning tehingute arvus tüüpilist sügisega kaasnevat hooajalist tõusu ei ole toimunud.Aktiivseima elamispindade turuga linnad on Ida- Virumaal Narva, Narva- Jõesuu, Jõhvi, Kohtla- Järve ning Sillamäe.

Kohtla- Järve elamispindade turul ületab pakkumine hetkel selgelt nõudlust. Elamispindade hinnad diferentseeruvad vastavalt asukohale ja kvaliteedile järjest enam. Viimase poole aasta jooksul on märgata hinnalangust Kohtla- Järve erinevate linnaosade mõnedes konkreetsetes korterelamutes. Hinnalangus ei ole puudutanud neid korterelamuid, kus on tugev ühistu ja puuduvad vabad korterid.

Eelisatuimad ja kõrgemalt hinnatud on Kohtla- Järve kesklinna ja Kalevi, Järveküla tee ning Olevi tänava piirkonda jäävad korterid, samuti Ahtme linnaosa Iidla elamurajoon. Väiksem on nõudlus kuuekümnendatel aastatel ehitatud väikese planeeringuga korterite vastu igas linnajaos.  Kukruse, Sompa ja Oru linnosades on aktiivsus väga madal.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785