1. oktoober 2008
Jaga lugu:

Langev materjalitootmine ja känguv ehitus nõiaringis

Materjali mahtude vähenemine kuni 50 protsenti hajutab tootjate mõtteid hinnatõusust, ehitusfirmade klientide kadumine kärbib palku kümnendiku, kirjutab Siim Sultson Äripäeva ehituse rubriigis.

"Aasta lõikes oleme miinuses 700 000 krooniga. Siiamaani oleme kuidagi suutnud nina vee peal hoida," tõdes tüdimusega betoonitootja Betoneks ASi tegevdirektor Rene Veigel. Et betooni tootmismahud on riigis vähenenud kuni poole võrra, tunnistab ta, et tegelikult on tegijaid lihtsalt liiga palju.

Ühelt poolt tõstavad toorme tarnijad hindu - killustikku läheb ju alati vaja, eriti veel edukasse teedeehitusse. Teisalt sulavad müügimahud. "Käib kõva andmine, talvel tuleb ellujäämisvõitlus," lisas ta.

ASi Puukeskus tegevdirektori Atso Matsalu sõnul on saematerjali hind võrreldes aasta algusega langenud kuni 30 protsenti. Ühelt poolt on raskusi tooraine kättesaamisega metsadest, teisalt kukuvad toodete hinnad ehitusmahtude vähenemise tõttu.

Puumarket ASi tegevjuht Martti Rehemaa aga ütles, et saematerjal on sellel aastal odavnenud keskmiselt vaid 10 - 15 protsenti. Kui ümarpalgivedu Venemaalt on sealsete ülikõrgete tollide tõttu praktiliselt lakanud, siis ka saematerjali vedu muutub idanaabri suutmatuse tõttu üldise puidutollide langetamisega kaasa minna järjest keerulisemaks.

Ehitajad langetavad hindu ja palku - et töö jääks

Tulemusena teevad kliendid vaid lühikesi lepinguid ja tarneid. "Mitte keegi ei taha järgmise kolmel kuul hindadest rääkida. Seda püütakse hoida viimase lõpuni, oodatakse konkurentide käitumist," ütles Rehemaa.

Saematerjali hinnalanguse kasuks räägib ka näiteks odavama liimpuidu toomine Saksamaalt.

Üks tundmatuks jääda soovinud plekk-katusemeister Tallinnast Nõmmelt rääkis, et ehkki plekk ise kallineb maailma metallihindade taktis, on mitmed selle ala inimesed nõus järjest odavama hinnaga tööd tegema. Et lihtsalt töö säiliks.

Ehitusfirma Aestico Ehitus OÜ juhatuse liige Einar Kallas tõdeb, et ehitustööde küsimisi on võrreldes eelmise aastaga vähem. Teisalt aga suruvad peale kallinema kippuvad materjalid. Näiteks lubjasegu hind tõusis aprillis 12 protsenti, samas aga pole tema sõnul viimase kahe kuu jooksul ükski tootja enam hindu puutuda julgenud. Uutel objektidel tuleb töötasusid kärpida 15 protsenti. "Töömehe elu on karm," ohkab Kallas.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt