28. september 2008
Jaga lugu:

Ehala: turu põhi sõltub pankadest

Arkaadia Halduse AS Tallinna büroo juhataja Eduard Ehala kirjutab www.ehitusuudised.net-s, et arenduse turu põhi alles tuleb, aga millal, see sõltub paljuski pankadest.

Kinnisvaraarendaja peab kogu aeg planeerima, olenemata millal projekt töösse läheb. On terade eraldamise aeg, aga see mõjub kvaliteedile hästi.

Kulude kokkuhoiust ei pääse keegi, kes kinnisvaraga otseselt või kaudselt on seotud, kuna ekspluatatsiooni hinnad tõusid ja tõusevad veel. Koondamist otseselt palju ei saa olla, sest suurem hulk inimesi on seotud ehitusega, kes lähevad ise ära (Soome, Rootsi, Norrasse jne) ning muus osas üritatakse uusi ärisid käima lükata: kuulda on, et paljud üritavad haldus- ja hooldusteenuste turule tulla/minna.

Peaasi, et leib laual oleks, küll kunagi jälle on või aeg. Arvan, et hakkab toimuma liikumine suurelt pinnalt väiksele (nii üüris kui elamises) ja kallite ülalpidamiskuludega pindadelt madalamate ülalpidamise hindadega pindadele.

See on ka hea, sest kinnisvara ostjad hakkavad üha rohkem mõtlema/vaatama ette ning kalkuleerima enne konkreetse valiku tegemist, mis on väga hea, sest see motiveerib pakkujaid (arendajaid, müüjaid, üürijaid jne) oma tegevuses olema täpsemad ja põhjalikumad.

Kinnisvaraga seotud tegevuste langus mõjub kaudselt hästi aastaringselt tegutsevatele reederitele (Tallink ja Viking Line), sest hüppeliselt on kasvanud Soomes ja Rootsis tööl käivate inimeste hulk ning vähemalt kord-kaks käiakse kodus ja seda tehakse laevaga.?

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee