28. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehala: turu põhi sõltub pankadest

Arkaadia Halduse AS Tallinna büroo juhataja Eduard Ehala kirjutab www.ehitusuudised.net-s, et arenduse turu põhi alles tuleb, aga millal, see sõltub paljuski pankadest.

Kinnisvaraarendaja peab kogu aeg planeerima, olenemata millal projekt töösse läheb. On terade eraldamise aeg, aga see mõjub kvaliteedile hästi.

Kulude kokkuhoiust ei pääse keegi, kes kinnisvaraga otseselt või kaudselt on seotud, kuna ekspluatatsiooni hinnad tõusid ja tõusevad veel. Koondamist otseselt palju ei saa olla, sest suurem hulk inimesi on seotud ehitusega, kes lähevad ise ära (Soome, Rootsi, Norrasse jne) ning muus osas üritatakse uusi ärisid käima lükata: kuulda on, et paljud üritavad haldus- ja hooldusteenuste turule tulla/minna.

Peaasi, et leib laual oleks, küll kunagi jälle on või aeg. Arvan, et hakkab toimuma liikumine suurelt pinnalt väiksele (nii üüris kui elamises) ja kallite ülalpidamiskuludega pindadelt madalamate ülalpidamise hindadega pindadele.

See on ka hea, sest kinnisvara ostjad hakkavad üha rohkem mõtlema/vaatama ette ning kalkuleerima enne konkreetse valiku tegemist, mis on väga hea, sest see motiveerib pakkujaid (arendajaid, müüjaid, üürijaid jne) oma tegevuses olema täpsemad ja põhjalikumad.

Kinnisvaraga seotud tegevuste langus mõjub kaudselt hästi aastaringselt tegutsevatele reederitele (Tallink ja Viking Line), sest hüppeliselt on kasvanud Soomes ja Rootsis tööl käivate inimeste hulk ning vähemalt kord-kaks käiakse kodus ja seda tehakse laevaga.?

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785