22. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantskriis raputab Vene kinnisvaraärimehi

Üleilmne finantskriis on hakanud mõjutama ka Venemaa kinnisvaraärimehi – pangad on lõpetanud laenude andmise ning paljud arendusplaanid on kalevi alla lükatud, kirjutab Wall Street Journal.

Moskva kinnisvaraarendajad ja analüütikud ootavad järgnevatest kuudest koondumisi ning hinnalangusi – Moskva kinnisvarahinnad on tänavu kasvanud pea kolmandiku võrra, rääkimata sellest, et viimase kolme aastaga on hinnad kolmekordistunud.

Peale selle, et kinnisvaraarenduste madalseisust maksab lõivu majanduskasv, kaasnevad sellega poliitilised riskid Kremli jaoks, kust on seni kuulutatud, et taskukohased korterid on prioriteet.

„Kuni olukord on ebaselge, on parem mitte kiirustada,“ ütles kinnisvaraarendaja Dmitry Lutsenko, kelle ettevõte on loobunud arendustest 4 miljardi USA dollari eest. Lutsenko ettevõte Mirax Groupi jaoks on laenukulud tänaseks kolmekordistunud ning täna nõutakse tema käest 25%list intressi.

Murelikud on ka arendajad, kes on seotud valitsussektori investeeringutega. Kuigi Putin on lubanud, et Sotši Olümpiaks vajalikud hooned peavad saama valmis õigeaegselt, on ehitajad murelikud ning ootavad Kremlilt selget signaali, mis saab edasi.

Rahandusminister Aleksei Kudrin teatas neljapäeval, et valitsus on valmis süstima 60 miljardit rubla (umbes 2,4 miljardit USA dollarit) riiklikku agentuuri, mis aitaks pankadel finantseerida ehitusettevõtteid. Raha on osa Vene finantssüsteemi suurest päästeplaanist.

Arendajad ootavad hindade korrastumist, mitte ootamatut kokkuvajumist. Nõudlus on endiselt suurem kui pakkumine, kuigi samas on Vene turg endiselt alles lapsekingades. Seda peamiselt põhjusel, et suurem osa inimesi sai endale kodu tasuta, kui Nõukogude Liit kokku kukkus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785