28. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Männik: tuleval aastal jääb Eestis veel inimesi tööta

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ütles Äripäevale, et eeldab 2009. aastal hõivatute arvu väikest alanemist 2008. a. võrreldes.

Selle põhjuseks on tema sõnul peamiselt kinnisvarasektori edasine kohandumine ja ehitusmahtude langus. "Kuigi osa tööjõust leiab rakendust teistes majandusharudes, ei saa selline struktuurimuutus toimuda üleöö. Samuti võib eeldada, et osa tööjõust leiab rakendust ka ELi kuuluvates naaberriikides," ütlesMännik.

Eesti majanduse reaalkasv ehk majanduses toodetud kaupade ja teenuste hulk püsihindades ulatub Eesti Panga kevadprognoosi põhjal 2009. a. umbes 3% tasemele. Majanduse nominaalkasv e. kaupade ja teenuste kogumaht jooksvates hindades on 2009. a. kuni 7%. Männik ei välista, et eelkõige rahvusvahelises majanduses toimuvate muutuste mõjul võib 2009. a. kasv tulla mõnevõrra aeglasem.

Eesti Panga kevadprognoosi kohaselt ei ületa keskmise palga kasv järgmisel aastal 7%, kuid ei saa välistada ka märksa madalamat kasvutempot (näit. kuni 3%), ennustab konverentsil Äriplaan 2009 prognoosi täpsemalt Männik.

Igal juhul peab palgatõus olema majanduses tervikuna kooskõlas tootlikkuse kasvuga ning ettevõtete tasemel vastama firmade suutlikkusele tegutseda kasumlikult muutuvas majanduskeskkonnas.

Männiku sõnul oleks majanduskasvu ja konkurentsivõime seisukohalt kõige negatiivsemaks eelarvepoliitika nõrgenemine, samuti kõik sammud, mis kahandaksid tööturu paindlikkust.

„Eesti majanduspoliitika on tuginenud Eesti krooni fikseeritud vahetuskursil ja tugeval pangandusel, ülejäägis või tasakaalus eelarvel, küllaltki lihtsal ja efektiivsel maksusüsteemil ning paindlikel kauba- ja tööturgudel. Nende tegurite hoidmine ja tugevdamine tagab konkurentsieelise ka tulevikus,” kinnitab Männik.

Majanduse olukorrast Eesti Panga analüüsidest lähtuvalt täpsemalt tule ja kuula konverentsil Äriplaan 2009, mis toimub 24.-25. septembril Vene Teatris, Tallinnas.

Täpsem info ettekannete ja esinejate kohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785