19. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara ost-müük on aastaga vähenenud kolmandiku võrra

Tänavu II kvartalis tõestati notariaalselt 9800 kinnisvara ostu-müügitehingut, teatas statistikaamet. Ostu-müügitehingute arv vähenes eelmise aasta II kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku ja suurenes eelmise kvartaliga võrreldes kümnendiku.

Suurem tehingute arv võrreldes aasta algusega on II kvartalile iseloomulik ning seega ei ole alust rääkida kinnisvaraturu elavnemisest. Ostu-müügitehingute koguväärtus oli II kvartalis 10 miljardit krooni. Tehingute koguväärtus vähenes eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 43% ja suurenes I kvartaliga võrreldes 6%. Majanduskasvu aeglustumine, kõrged laenuintressid, ostjate ebakindlustunne ei soodustanud kinnisvaraturu olukorra paranemist.

55% II kvartalis tõestatud ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 26% hoonestamata kinnistud, 13% eluhooned ja 6% mitteeluhooned.

Notariaalselt tõestatud ostu-müügitehingute keskmine väärtus oli II kvartalis 1 miljon krooni, mis on 20% vähem kui eelmise aasta samas kvartalis ja 3% vähem kui eelmises kvartalis.

44% ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa objektidega. Nende tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest 65%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785