USA suured eluasemelaenufirmad vanguvad

Fannie Mae ja Freddie Mac on USA suurimad
eluasemelaenufirmad, mis on kinnisvarahindade langusest ning halvaks läinud
laenudestusalduskriisi sattunud.

Mõlema firma aktsiad kukkusid neljapäeval järsult, kui St Louis’ föderaalreservi endine president Bill Poole hoiatas, et Freddie Maci kohustused olid esimeses kvartalis 5,2 miljardi dollari võrra suuremad kui varad. Raamatupidamise nn õiglase väärtuse printsiibi järgi on laenuhiid maksejõuetu, märkis Poole, nähes kasvavat tõenäosust, et riigil tuleb nii Freddie kui ehk ka Fannie maksumaksja rahaga välja aidata.

Neljapäeval kirjutas ajaleht New York Times, et valitsus on seda võimalust kaalumas.

Mõlemad laenufirmad, mille arvele langeb koos 70% eluasemelaenudest USAs, vajavad suurt kapitalisüsti, rõhudes oma probleemidega niigi nigelas seisus USA majandust.

USA Kongress asutas Fannie Mae läinud sajandi algul pärast Suurt Depressiooni, et eluasemeturule uuesti elu sisse puhuda. Freddie Mac asutati 1970. aastal.USA rahandusministeerium rõhutab küll, et USA valitsus ei ole Fannie ja Freddie laenude garanteerija,kuid enamus investoreid on veendunud, et valitsus neil kahel kokku kukkuda ei lase. Sel põhjusel saavad nii Fannie kui Freddie turult raha laenata odavamalt -intress on vaid veidi kõrgem kui valitsuse võlakirjadel.

Neljapäeval kukkusid mõlema firma aktsiad madalaimale tasemele 1991. aastast kartuste pärast, et neil ei jätku kahjumite katteks piisavalt kapitali. Fannie Mae aktsia kukkus New Yorgis 14%, Freddie Maci aktsia Bloombergi andmeil 22%.

Nii USA rahandusminister Hank Paulson kui föderaalreservi juht Ben Bernanke püüdsid eile turge rahustada.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed