30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturu baromeeter on tellised ja mört

Kas Poola elamukinnisvara turul on tuuled pöördunud? Kas Eesti jäätunud kinnisvaraturg sulab? Parima pildi olukorrast annab algallikatega tutvumine.

Seetõttu küsis BusinessNewEurope Ida- ja Kesk-Euroopa suurimalt tellisetootjalt Wienerbergerilt, kui palju telliseid nad toodavad.

Tellisetootjad on hea baromeeter, mis näitab olukorda elamukinnisvaraturul. Esiteks on tellised kohalik toode, mida harva veetakse kaugemalt kui 200 kilomeetrit. Teiseks telliseturg reageerib kiiresti muutustele elamuturul, kuna tarbija ja tootja vahel on tavaliselt vaid pisike laovaru poes. Kolmandaks, kuna telliseid on kohe ehituse alguses vaja, annab see selgeid signaale turu arengust 3-6 kuu jooksul.

Wienerbergeri äri vaadates saab ülevaate kahest turust: tavaline lääne kinnisvaraturg nagu USAs või Suurbritannias on kokku kukkumas ja Ida- ja Kesk-Euroopas on buum taevasse tõusnud.

Wienerbergeri tegevjuht Wolfgang Riethofer lisas, et mitte kogu Lääne-Euroopas ei ole olukord vilets: Belgias ja Prantsusmaal läheb hästi. „Kasumi ja kasvu kasv on kiirem siiski ida pool, eriti Venemaal ja see jätkub,“ ütles ta.

Wienerbergeri esimese kvartali tulemused näitasid 2007. aasta trendi jätkumist. USA ja Lääne turu ära kukkumist kompenseeris edu Ida-ja Kesk-Euroopas, kus aastatulud kasvasid 13%.

2008. aastal plaanib Wienerberger investeerida üle 600 miljoni euro ehk 9,3 mld krooni. Firma plaanis on rajada 25 uut tellisetehast aastaks 2012, millest kaheksa asuks Venemaal. Tehaseid ehitatakse ka Rumeeniasse, Bulgaariasse, Poolasse, Ukrainasse ja Balkanile.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785