24. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurärimees Tool laseb oma kinnisvaral Lätis laguneda

Lätis ähvardab Riia linnavõim suurärimehelt Toomas Toolilt laguneva maja jõuga käest ära võtta, kirjutas Eesti Ekspressi ajakirjanik Toivo Tänavsuu oma ajaveebis.

Tooli kinnisvaraäris kehtivad lihtsad põhimõtted: osta hulgi maid ja maju, kui ostetud varandusega head plaani pole, las seisab, sest maa hind tõuseb niikuinii. Sestap on Tool jätnud lagunema oma vara nii Eestis kui ka Lätis ja seda vaatamata ettekirjutustele ning trahvihoiatustele.

Riia kesklinnas, raudteejaamast alguse saaval Marijase peatänaval seisavad uhked majad ja nende vahel Tooli räämas ja tuvikakane tondiloss nagu katkine hammas. Tool ostis poole majast augustis 1997. Neli aastat hiljem sai teise poole omanikuks lätlanna Ludmila Baumane, kes nüüd on hädas, sest maja laguneb, kuid Tool ei anna end näole.

Meeleheites pakkus lätlanna jaanuarisajakirjanduse kaudu Toolile poole maja eest 23,4 miljonit krooni,kirjutas aripaev.ee.Kuid mees pole isegi ei öelnud.

Riia linna kinnisvarakomitee esimees Andris Ameriks ähvardab lausa, et kui majaga midagi kohe ette ei võeta, viib linn küsimuse Läti seimi, kus algatatakse sundvõõrandamine.

Riiast 50 kilomeetrit loodesseasub 20 000 elanikuga Tukumsi väikelinna,kus Toolile kuulub üks Läti suuremaid piimakombinaate Tukums Piens.

Kõik teavad, et kombinaat kuulub eestlasele, kuid ärimeest ennast näeb siin harva. Tooli "kodu" leiame piimakombinaadi kõrvalt - mees on oma ametlikuks aadressiks Tukumsis mitmel pool andnud Slocenese tänav 3-11. Miljardär "elab" kahekorruselises nõukogudeaegses kortermajas, millised kerkisid kunagi maapiirkondades kolhooside ja sovhooside läheduses nagu seened pärast vihma.

Samasuguseid õnnetuid kahe-kolmekorruselisi kuue-seitsme korteriga vanu elamuid kuulub Toolile ja tema ärikaaslasele Rait Lukasele Slocenese tänaval kolm. Kõik majad asuvad piimakombinaadi maavaldustel ning Tool ja Lukas erastasid need riigilt 2004. aastal hinnaga 28 000 latti (490 000 krooni) maja eest.

Läti erastamisagentuuri andmetel ostsid Tool ja Lukas Tukumsis riigilt maid veel mullugi. Kuus krunti ehk kokku pisut alla hektari maad, millel paiknevad kombinaadi varad, soetasid Tool ja Lukas läinud aastal 50 000 lati (1,1 miljoni krooni) eest. Läti kinnisturegistri andmetel on nii Tooli kui ka Lukase isiklikus kinnisvaraportfellis Lätis umbes 13-15 maatükki ja maja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785