22. aprill 2008

Sooman: korteri hinna langemisel kuni 30% on ostujõud olemas

Kui teha projektsioon tulevikku ning hinnata, on võimalik arvutada, milliselt hinnatasemelt jõuame ostujõu poolest tagasi buumieelsesse olukorda, milline saab olla nn maksimaalne ja põhjendatud hinnalangus.

Sõltuvalt linnast peaksid korterite hinnad langema 18–30 protsenti, osa sellest langusest ongi juba aset leidnud, sellisel juhul on pidevalt kasvavate palkade tingimustes inimeste ostujõud taastunud 2005. aasta teise poole tasemel, mil rahvas hakkas vara "krabama", kirjutas AS Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Soomann Tarbija 24-s.

Ilmselt me siiski buumieelsele tasemele ei lange, mis teoreetiliselt on küll võimalik, kuid nn maagilisest piirist allapoole minek tähendab hästi kapitaliseeritud investorite kohest aktiveerumist ning allahinnatud vara kiiret kokkuostmist.

Suurima tõenäosusega jääb edasine elukondliku kinnisvara hinnalangus ca 10 protsendi piirimaile, sest arvestades palkade jätkuvat tõusu oleks see piisav, et saavutada ostujõud, mis kehtis 2006. aasta alguses ehk ajal, mil inimeste hoiakud tuleviku suhtes olid äärmiselt positiivsed.

Sooman täpsustas aripaev.ee-le: "Me ei ole ostujõu poolest nii hullus seisus kui tundub." Seetõttu piisab enamasti vaid 10protsendilisest hinna langetamisest, et tehinguni jõuda. Samas pole mõtet uskuda, etveebis avaldatud müügipakkumisteshinnad ei lange. Need hinnad erinevadmaa-ameti tehingustatistikast ehk tegelikest ostumüügihindadest nagu öö ja päev.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688