22. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seitse sajandit vastu pidanud kirik laguneb

Üks Eesti vanimaid, 13. sajandil ehitatud Ridala kirik laguneb rahapuudusel aasta-aastalt üha rohkem, mistõttu hallitavad seinad ja hävida ähvardab ka unikaalne interjöör.

«Muinsuskaitse lubas juba 2005. aastal kiriku katuse ära parandada. Nii igal aastal, kuid siiani pole mitte midagi tehtud,» ütles kolm aastat tagasi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Ridala Püha Maarja-Magdaleena kiriku koguduse õpetajaks tulnud Kari Tynkkynen, kirjutas Postimees.ee.

1270. aastal valminud kiriku katus paistab seestpoolt vaadates sõelapõhjana, sula ajal ja vihmastel ilmadel koguneb vesi katusealusesse ja niriseb sealt edasi siseruumidess, niiskuse tõttu läks sel talvel rikki 1881. aastast pärit orel, seinad hallitavad ning põrand mädaneb. Ohus on ka kiriku unikaalne barokkstiilis puitinterjöör.

Muinsuskaitseameti Lääne- ja Hiiumaa vaneminspektor Kalli Pets on Ridalas mitu korda käinud ning kiriku kurva olukorraga kursis, tema sõnul on Ridala kirik olnud üks muinsuskaitseameti prioriteetidest juba aastaid ning on ka 2009. aastal järjekorras esimeste seas, Pets lisas, et remonti vajavaid kirikuid on palju, kuid raha napib, mistõttu pole kõiki võimalik korda teha.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785