27. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaratehingute arv vähenes mullu viiendiku

Maa-ameti 2007. aastakinnisvaraturu ülevaate andmetel tehti mullu kokku 65 191 kinnisvara võõrandamistehingut, neist ostu-müügitehinguid 49 495, mida on 20% vähem kui 2006. aastal.

Kõige enam võõrandamistehinguid tehti eelmisel aastal Harjumaal (43,1% tehingute koguarvust), Tartumaal (10,0%) ning Ida-Virumaal (9,2%), teatas amet.

Võrreldes 2006. aastaga vähenes kõige enam Harjumaa osakaal kõigist tehingutest (4% võrra), samas kõige enam suurenes Ida-Virumaa tehingute osakaal (2%). Samasugune muutus oli ka tehingute koguväärtuses, kõige enam vähenes Harjumaa osakaal (6% võrra) ning kõige enam suurenes Ida-Virumaa osakaal (3%).

Kinnisvaraturu aktiivsuse olulist langust näitab tehingute arvu vähenemine eriti kinnisasjadega toimunud tehingute osas, kus ostu-müügitehingute arv langes võrreldes aasta varasema perioodiga 24%, neist hoonestatud kinnisasjadega toimunud ostu-müügitehingute arv langes 21 ning hoonestamata maade tehingute arv27%. Korteriomanditega tehti tehinguid 16% võrra vähem kui aasta varem.

Kõige enam mõjutas hoonestamata tehingute arvu vähenemist elamumaa sihtotstarbega tehingute arvu järsk langus. Hoonestamata elamumaa tehingute maht langes võrreldes 2006. aastaga poole ehk 51% võrra, mistõttu tehingute aktiivsus langes 2004. aasta tasemele.

Kõige enam langes hoonestamata ostu-müügitehingute maht Tartumaal (66% võrra), talle järgnesid Harjumaa (61%) ning Pärnumaa (54%).

Kuigi hoonestamata elamumaa tehingute arvu langus sai alguse juba 2006. aasta keskel, ei avaldanud tehinguaktiivsuse järsk langus aasta kokkuvõttes olulist mõju keskmisele hinnale.

Vaadeldes terve aasta tehinguid korraga tõusid keskmised hinnad siiski peaaegu kõigis maakondades üle Eesti. Samas on tehingute arvu järsu vähenemise tõttu ka keskmised hinnad rohkem mõjutatud kallimatest/odavamatest tehingutest. Kvartalite lõikes võib siiski täheldada hindade langust alates 2007. aasta teisest kvartalist.

Korteritega (eluruumidega) tehti 2007. aastal kõige enam tehinguid Harjumaal, kus sooritati 53,8% kõigist korteritega toimunud ostu-müügitehingutest.

Ka korteritega toimunud ostu-müügitehingute puhul on täheldatav samasugune trend nagu hoonestamata elamumaa puhul, tehingute arv on kvartalite lõikes jõudsalt vähenenud, samuti on kvartalite lõikes langenud keskmine hind, seda eriti Tallinnas, Tartus ning Pärnus.

2007. aasta kokkuvõttes siiski korterite keskmised hinnad oluliselt tõusid. Näiteks Tallinnas tõusid korterite keskmised hinnad erinevates linnaosades keskmiselt 20%, kuid veelgi enam tõusid korterite keskmised hinnad eelkõige väiksemates asulates (alevid, alevikud) üle Eesti, kus hinnatõus oli kohati üle 50%. Harjumaa alevikes tõusid keskmised hinnad 2007. aastal keskmiselt 33%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785