21. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puuduv elukoht takistab Eesti naistel sünnitamist

Puuduv elukoht või lõpetamata õpingud nooremate naiste puhul ning puuduv partner või senised ebaõnnestunud katsed last saada vanemate naiste puhul on põhjuseks, miks Eesti naised pole siiani lapsi muretsenud, selgub värskest uuringust.

Tartu Ülikooli naistekliiniku uuring „Eesti naiste tervis” vaatles Eesti naiste seksuaal- ja reproduktiivtervist ning vastavat käitumist. 2004. ja 2005. aastal saadeti Eestis elavatele 16-44-aastastele naistele 5190 küsimustikku. Tagasi saatis ankeedi ligi 54 protsenti küsimustiku saanuist, neist analüüsiks sobis 2672 küsimustikku. Vastajate valim põhineb rahvastikuregistril ning peaks iseloomustama selleealisi Eestis elavaid naisi.

Küsitluste täitmise ajal polnud veel rakendunud vanemapalk, kuigi arutelud sellel teemal olid juba käivitunud, seega võivad praegu lapsesaamise edasilükkamise põhjused olla muutunud.

Tulevikus veel lapsi soovivate naiste seas on kõige levinum põhjus lapsesaamiseks soov hoolitseda lapse eest ja teda armastada (64 protsenti). Sellele järgnevad põhjustena: laps annab elule mõtte, on keegi, kelle jaoks teha tööd ja elada (49 protsenti) ning soov kogeda emadust (47 protsenti). Ka mainiti põhjustena soovi saada ühist last oma armastatud partneriga (34 protsenti) ja leiti, et lapsed toovad ellu vaheldust (32 protsenti).

Neid, kes soovivad tulevikus sünnitada, sest Eesti rahva säilimiseks on vaja rohkem lapsi, oli 11 protsenti sellele küsimusele vastanutest. Selline arvamus on mõnevõrra rohkem levinud nooremate naiste hulgas.

Loe edasi: HIVi hirm pani ennast hoidma

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785