20. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hullud päevad kinnisvaras ja ehituses saavad läbi

Ajutu sebimise ehk hullude päevade lõpp kinnisvara- ja selle kaasabil ka ehitusturul teeb meele heaks.

"Miinus 635 000 krooni korteri hinnast" ilutses kampaania Kadriorus ühes elamurajoonis, YIT Ehitus langetas korterite hindu kuni 36% võrra ega plaani tänavu uusi elamuid ehitama hakata. Hindu ülespoole liigutada pole põhjust teistelgi.

Pigem on tegemist kursipöördega taas turumajanduse juurde, kus hinna ütleb ja määrab turg, mitte ei püüa arendaja oksjonit korraldades kliendilt maksimaalset välja pigistada, sest pelgalt hinda määrata ei söanda. Äkki küsib liiga vähe.

Ühelt poolt mõnele ehitajale, kinnisvarabüroole ja arendajale kainestavaks betoonile prantsatuseks kujunenud pehme maandumine on kliendile ja turule üldisemalt aga teretulnud hetk.

Liigkasuvõtmine ehk raha laenamise eest ebamõistlikult kõrge intressi küsimine oli vanasti taunitav. Miks ei võiks sama olla räigelt üle makstud hinna küsimine? Nii ongi ehk peagi taas tagasi ajad, mil vannituba ei pea ise remontima, sest selleks on olemas spetsialist, kes on valmis ka sinuga suhtlema ning oma teenuseid ehk müümagi vaevuma.

Koolitusfirma Vain & Partnerid koolitusjuht Urmas Purde ennustas, et ettevõtlusharude, mis kogesid viimastel aastatel kiiret tõusu ja klientide kasvu ka tugeva müügitegevuseta, ettevõtted panustavad üha rohkem müügikoolitustele. Ehk kauba kätteandjast saab taas müüja.

Seda, kui nihkes asjad olid, kirjeldab ka OÜ Addenda juhi Virve Roosimäe ennustus, et pärast turu jahtumist saab lõpuks ka tööle võetud inimesi koolitama hakata. Kuna varem oli kiire aeg, pidid töötajad ilma väljaõppeta hakkama saama.

Nii võibki ehk näha 2008. aastat sellisena, mil kliendi ja müüja suhted taas paika loksuvad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785