5. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapank: Ida-Euroopa kinnisvara kasvuruumi näitab väike laenukoormus

Hansapanga Ida-Euroopa Kinnisvara Fondijuht Enn Metsar ja analüütik Rainer Tilk kirjutasid Investori uudiskirjas, et Ida-Euroopa kinnisvarasektori kasvuruumi tõendab väike laenukoormus võrreldes Lääne-Euroopaga.

Aastal 2007. toimus paljudes regioonides kinnisvaraturu korrektsioon, mis peegeldus ka Hansa Ida-Euroopa Kinnisvara Aktsiafondi osakute väärtuse tugevas kõikumises. USAst alguse saanud ülemaailmne kriis mõjutab Ida-Euroopasse investeerivaid investoreid pigem psühholoogiliselt, sest regiooni majandus on USAga suhteliselt nõrgalt seotud.

Eestis ja Lätis on kinnisvaralaenude trend raugemas ning arendajate kasumimarginaalid kahanevad. Mujal Ida-Euroopas on laenukoormus mitu korda väiksem, kuid nende kasvamine kiire. Kinnisvaralaenude kerge kättesaadavus oli üks peamistest põhjustest, miks Eestis varade väärtus nii jõudsalt tõusis. Eeldame, et Balkanil, Ukrainas ja teistes riikides toimub sarnane areng.

Ida-Euroopas on võrreldes Lääne-Euroopaga elamis- ja kontoripinda inimese kohta märgatavalt vähem. Samas areneb majandus kiiresti ning inimeste jõukuse kasvades suureneb vajadus uute ja renoveeritud eluasemete järele.

Kiire areng peaks toimuma ka kaubanduspindades. Sarnaselt 1990-ndate lõpu Eestiga kolib Balkani riikides kauplemine väikepoodidest ning turgudelt üha rohkem kaubanduskeskustesse ning majanduse moderniseerumine toob kaasa suurema vajaduse tootmis- ja laohoonete järele.

2008. aasta esimestel kuudel on tõenäoline, et ebakindlus maailma aktsiaturgudel jätkub. See peaks olema hea aeg investoritel lisada portfelli soodsal hinnatasemel suure kasvupotentsiaaliga kinnisvara ettevõtete aktsiaid.

On selge, et kui globaalsed finantsturud peaksid lõpuks rahunema, leitakse, et Ida-Euroopa kinnisvara on praegustel hinnatasemetel alahinnatud ja pakub pikaajalistele investoritele atraktiivseid investeerimisvõimalusi.

Artiklis toodud hinnangud turgude võimalikule tulevasele käitumisele ei tähenda lubadust fondi tulevase tootluse kohta. Investor peab sõltumata turgude üldisest arengust olema valmis nii fondiosakute hinna tõusuks kui languseks.

Üldiselt on fondi investeerimisstrateegia agressiivne, mis võib peegelduda fondi osakute väärtuse suuremas volatiilsuses. Seetõttu on fond põhiinvesteeringuna sobiv eelkõige kogenud ja suurema riskitaluvusega investorile, kes usub Ida-Euroopa kinnisvaraturu arengusse pikema aja vältel ning on valmis osaku väärtuse kõikumiseks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785