21. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KVKV: kinnisvarakrahh on ametlikult alanud

Kinnisvarakrahhi Visuaal teatas eile: „Nüüd on kinnisvarakrahh ametlikult alanud.“ Oma väites tuginesid KVKV tegijad Arco Vara endise juhatuse esimehe Viljar Araka sõnadele, et kinnisvarakrahh tähendab vähemalt 25% hinnalangust aastas.

7. jaanuaril alandas YIT Ehitus märkimisväärselt müügis olevate objektide hindasid üle 15 miljoni, mis langetas korterite hindu 27% ja 17. jaanuaril alandas sama ettevõte hindasideelmisega võrreldesenam kui poole rohkem ehk üle 33,6 miljoni Eesti krooni.

„Ühe päevaga ühelt firmalt nii palju hinnalangust korterite kohta on tõeliselt tähelepanuväärne. Ka viimase arenduse hinnalangetuse maht -31% ehk kolmandik on tähelepanuväärne. Ühtlasi on languste kogumaht pärast nende andmete lisamist jõudnud KVKV süsteemis juba kolmandikuni miljardist. Kui lisada 7. jaanuari allahindlus, siis YITi total loss lühikese ajaga on -43727111,11 krooni, mis teeb YITist selgelt lähiperioodis suuremate arendajate hulgas suurimaks kaotajaks,“ kirjutas KVKV meeskond.

„Praegu ongi meie käes infot, mis näitab selgelt, et tegemist ei olnud mingi juhusliku liigutusega, vaid selgelt läbi mõeldud ja läbi arutatud strateegianihkega,“ seisis teates.

Teisalt leiab KVKV, et YITi projektide hinnalangus on oluline teetähis turu edasiste suundade kujunemiseks. „Hinna alandamise strateegialt on võitnud kiired (Rime, Artig) ja kaotavad alles nüüd alandajad. Nüüd ei saa enam -10% või -20% hinnalangusega kortereid müüa. Vaja on oluliselt suuremat hinnalangust,“ kirjutab KVKV.

KVKV ütleb, et jälgib YIT Kinnisvara müügiaktiivsust. Kui müük minema hakkab, on korteriturg läbinud küll suurele krahhile läheneva languse, kuid kortereid saab veel müüa. „Ühtlasi on YIT tegelikult võitnud, sest hilisemad arendajad peavad üha suuremat hinnasoodustust pakkuma. Aktiivsuse mittesaabumisel ... turgu sisuliselt pole ja ees ootavad ka -50% ja rohkem hinnaalandused ning aastateks seisma jääv kinnisvara,“ prognoosis KVKV.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785