16. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: kinnisvaraturg läheb taas käima jaanipäevaks 2009

Vabakutseline kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark usub, et kinnisvaraturu elavnemist võib oodata veel aasta-poolteist.

„Tänasel kinnisvaraturul on pakkumisel vähemalt 4000 korterit, millel puuduvad ostjad. See sunnib arendajaid pingutama. Tarbija nägu on naerul – on valikuvõimalus, saab hinnast rääkida, ei pea ostuotsusega tormama,“ kirjutab Toompark oma blogis.

Tema hinnangul on arendajatel praegu vesi ahjus. Suuremad arendajad, kel raha rohkem võtavad asja vähemalt näiliselt rahulikumalt. „Ega kellelgi ei meeldi hoida laos paarisaja miljoni krooni eest kaupa teadmata, millal või kellele seda müüa saab. Ja mis kõige hullem – ei ole ka teada, millise hinnaga seda müüa saab,“ märgib ta.

Väiksemad arendajad on Toomparki sõnul aktiivsemad, kuna neil puudub paks rasvakiht, mille arvel karmimad ajad üle elada.

Millal aga saavad rasked ajad mööda? Millal kinnisvaraturg taas elavneb? Kinnisvaraga tegelejad arutavad, kas see võiks juhtuda uuel aastal, kevadel või hoopis jaanipäeva paiku.

„Jõuludest veel keegi ei räägi. Sinna on liiga palju aega. Kui aasta ei ole praktilises elus nii väga pikk aeg. Kui täna on Tallinna-Harjumaa turul suurusjärk 4000 korterit, mida arendajad üksteise võidu ostjatele pakuvad ja igakuine müük on suurusjärgus 25-30 korterit, siis on selge, et meil on n-ö toodangut laos 10 aasta jagu,“ arutleb Toompark.

Samas ei usu ta, et müügiga nii kaua läheb: „Kui arvestada, et palgad tõusevad ja olemasolev elamispind amortiseerub, siis võib-olla tõesti kümneks aastaks momendil arenduses olevatest korteritest ei piisa. Aga vaevalt ka siiski aastaga olemasolevatele pindadele ostjad leitakse.

Niisiis! Jaanipäevaks või jõuluks – millal kinnisvaraturg taas käima läheb ja millal korralikult müüma saab hakata? Pigem jõuluks 2008, kuid tõenäolisemalt mitte enne kui jaanipäevaks 2009,“ prognoosib Toompark.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785