24. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paanikaprojekte rahastasid väikesed krediidiasutused

Paanikaprojekte võib praegu otsidaväikeste krediidiasutuste rahastatud arenduste seast, mida omal ajal üle hinnati ning kus liiga suuri riske võeti.

Pankade survel müüvad osad arendajad eluasemeid juba praktiliselt omahinnaga. "Kasum on seal väga õhuke või praktiliselt olematu," ütles Uus Maa Kinnisvaragrupi juhatuse esimees Jaanus Laugus täna.

Lauguse sõnul pole praeguste nn paanikaprojektide rahastajaks suurpangad, vaid väikesed krediidiasutused, kes omal ajal projekte valesti hindasid ning liiga suuri riske võtsid. Need projektid hetkel on müügis n-ö mitteametlikult. Avalikest veebiportaalidest paanikaprojekte ei leia.

Briti investorid otsivadUus Maa kaudu soodsaid maid, kuhu võiks näiteks viie aasta pärast ehitada, rääkis Laugus. Kohalikud arendajad pole samas veel nõus investorite pakutava hinnaga müüma. "Jah, nad tahavad küll müüa," tõdes Laugus, "aga püüavad projektidest endiselt väljuda kasvõi väikese kasumiga."

"Piltlikult öeldes, arendajad tahavad, et neil projektist väljudes mitte ainult et püksid jalas ja lips ees oleks, vaid et nad saaksid omale ka uut pintsakut lubada," rääkis Laugus.

Hiljuti käis Laugus huvi pärast ühel kohtutäituri enampakkumisel, kus müüdi maja prestiižses piirkonnas. Lauguse sõnul tahtis ta näha, kes enampakkumisele tulevad, kas spekulandid või pered, kes otsivad eluaset enda tarbeks. "Need olid tavalised pered," ütles Laugus, "keda meelitas kohtutäituri lubatud 10% hinnaalandus ja soodne asukoht."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785