12. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: koduvahetajad on kahe kinnisvara lõksus

Ober-Haus Kinnisvara septembrikuu põhjal tehtud turukommentaarist selgub, et koduvahetusega on mõned inimesed sattunud n.ö. kahe kinnisvara lõksu, mis tähendab, et vana kodu on müümata, aga uus juba laenuga ostetud.

Ja varsti on need inimesed sunnitud ühe oma kinnisvaradest algsest odavama hinnaga müüma.

Kinnisvarafirma kommentaaris seisab veel, et märgata on ka potentsiaalsete ostjate ostuotsuste edasilükkamist, sest mõeldakse - miks osta langeval turul täna, kui homme saab soodsamalt.

Samas toimuvad tehingud mis on sõltuvuses ostetava kinnisvara asukohast. On ilmselge, et Nõmme miljööväärtuslikku ja kõrghaljastusega piirkonda elamumaad juurde ei teki ja seepärast ei lange seal ka hinnad. Pigem on oht mingist sobivast objektist ilma jääda.

Analüüsi põhjal on suurenema hakanud pooleliolevate arendusprojektide, samuti pooleliolevate eramute ja ridamajade arv. Samas on planeerimisel mitmed mahukad projektid. Korterite tehingute arvu ja rahalise mahu vähenemine on kestnud juba aprillist alates. Kui kevadel-suvel pakkusid müüjad kauba peale nö lisaväärtust: reisid, notaritasud, köögimööbel, auto, sulane, jne; siis alates suve teisest poolest on mindud otsese hinnalangetamise teed. Septembris ja käesoleva kuu alguses on oluliselt kasvanud hinnalanguse käes olevate projektide arv. Hinnalangus on piirdunud valdavalt kuni – 10% kuid mõningatel juhtudel on seda tehtud ka rohkem ja mitu korda. Etapi kaupa rajatavate uusarenduste puhul on märgata spekulantide soodsamaid pakkumisi kui arendajatel.

Võrreldes turu tippkuu aprilliga on Tallinna korterite tehinguhinnad langenud keskmiselt kuni 10% ning tehingute arv vähenenud peaaegu 2 korda ehk jõudnud 2003. aasta septembri tasemele. Tõenäoliselt on oluline osa viimaste kuude tehingute arvus varem sõlmitud võlaõiguslike lepingute vormistamisel asjaõiguslepinguteks. Harjumaa hoonestamata elamumaa tehingute arv on käesoleva aasta septembris vähenenud võrreldes eelmise aasta septembriga ca 6 korda. Olulist edasiminekut uute objektide puhul annab kliendipäevade korraldamine. Kinnisvaraturul on kätte jõudnud normaalne turusituatsioon, kus klient saab silmaga näha ja käega katsuda huvipakkuvat objekti. Paberil müüdavate objektide vastu on huvi ainult siis kui pakutava kinnisvara asukoht on eriti sobiv. Hetkel tundubki, et ainuke argument ostja jaoks on asukoht. Mittesobivas keskkonnas ja väljaarenemata infrastruktuuriga asukohas olevate objektide müük võib vaatamata ka pidevatele allahindlustele muutuda ilma kahjumita võimatuks.

Võrreldes eelmise aasta eluasemete müügipakkumist käesolevaga, siis on pakkumiste arv mitmekordistunud, kuna valmima on hakanud nõudluse kõrgperioodil alustatud projektid. Tänast turusituatsiooni uute eluasemete turul iseloomustab pankadepoolne aktiivne laenukampaania. Suunatud on see kinnisvaraarendajate poolt rajatud ja pankade poolt finantseeritud eluasemetele ostjate leidmiseks. Toimub ka aktiivne kliendipäevade korraldamine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785