3. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad jälgivad valvsalt arendajate maksegraafikuid

Pangad on muutunud probleemsete kodulaenude suhtes eriti valvsaks ning on valmis muutma laenutingimusi nii makseraskustes eraisikute kui ka arendajate jaoks, et oma riske maandada.

"Meil ei ole veel hirmu, aga teeme mõne arendajaga juba koostööd, et nende laenu paremini planeerida ja sellega oma riske vähendada," sõnas Hansapanga ettevõtete panganduse kinnisvaraosakonna juht Gren Noormets. Ta tõi näite, kus arendajalt küsitakse laenusumma tagasi planeeritust kiiremini.

"Kui oleme arendajaga kokku leppinud, et võtame temalt iga müüdud ruutmeetri eest laenu katteks tagasi poole müügisummast, võime müügiprobleemide puhul suurendada nõutavat summat 50 protsendilt 75 protsendini," rääkis Noormets. Samas toonitas ta, et laenu katteks nõutav summa jääb siiski alla müügihinna.

"Niimoodi saame oma laenu lihtsalt kiiremini tagasi," selgitas Noormets.

Eraisikutele on Hansapank makseraskuste ilmnemisel valmis vastu tulema kas maksepuhkuse või makseperioodi pikendamisega.

"Õnneks ei ole me välja andnud 60aastaseid laene ja saame häda korral laenutähtaegu venitada," ütles Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna juht Agnes Makk.

Sampo Panga juht Aivar Rehe tõi välja ka selle, et kui varem jälgiti tähtajaks tasumata laene rahulikumalt, siis nüüd reageeritakse võimalikult kiiresti. "Viimase poole aasta jooksul on pankades mõistetud, et tuleb väga kiiresti võlgnikega ühendust võtta ja neile sobivaid lahendusi otsida," nentis Rehe.

"Kui ilmneb, et laenusumma käib kliendile üle jõu, soovitame ka eluaseme vahetamist väiksema vastu," selgitas Makk.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785