Lepik: uusi kortereid ei suudeta müüa

Investeerimisportaali tarkinvestor.ee
asutaja ning analüütik Kristjan Lepik ütles aripaev.ee-le, et ta on lisaks
Eestis kinnisvarahindade liikumisele väga tähelepanelikult jälginud ka tehingute
mahtusid.

Ning ostutehingute mahud on viimastel kuudel nii ettevõtete kui eraisikute puhul väga tuntavalt vähenenud. Seda nii selle kevade kui eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Allolevas tabelis on toodud Maa-ameti statistika järgi nii eraisikute kui ettevõtete kinnisvaraostud 2007. aastal.

Miks see oluline on? Sest arendajad ja teised müüjad toovad turule pidevalt uusi müügiobjekte, kuid eelmiseid ei suudeta turult piisavalt eest müüa. Seega oleme situatsioonis, kus müügisolevate objektide arv pidevalt kasvab. Ja need objektid ei kao kuhugi ära, need on ikkagi vaja ära müüa. Seega oleme turul, kus nõudlus on vähenemas ning pakkumine pidevalt kasvab. See tähendab omakorda seda, et hinnatõusul on selge punn ees - müüdavaid objekte on liiga palju.

Mu arvates tähendab see ka seda, et turu tasakaalupunkt on tänastest hindadest juba oluliselt allpool. Heaks näiteks on siin USA kinnisvaraturg - seal on samuti tehinguaktiivsus kõvasti kukkunud ning kui arendajad langetasid hiljuti suurte kampaaniatega hindu ca. -25% võrra, siis toimus tehinguid küll päris kõvasti.

Oluline on siin jälgida tehingumahtusid ka järgnevatel kuudel, kuid septembri statistika on juba päris oluline märk sellest, et turg on tasakaalust väljas - müüki saabub rohkem kui turg osta jõuab. Reeglina võtab kinnisvaraturul sellise ebatasakaalu puhastamine päris pikalt aega ning ma arvan, kinnisvarahindade langustempo lähema aasta jooksul kasvab - müüjatel hakkab kannatus katkema ning hakatakse hindu hoogsamalt allapoole tooma. Täna on juba ostjal päris hea valik, kuid ma arvan, et aasta pärast on ostja jaoks veel oluliselt parem turg.

Vaata täispikka kommentaari!

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed