11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalev on kasumis vaid paberil

ASi Kalevi juunis lõppenud majandusaasta aruandest selgub, et firma enam kui 30 miljoni kroonine kasum eksisteerib vaid paberil ning põhitegevusest on ettevõte hoopis 60 miljoni krooniga kahjumis.

Kalevi majandusaasta aruandes tegi kõrge kasumi võimalikuks kinnisvarainvesteeringute ümberhindamine. Kuna sama number on kajastatud ka kasumiaruandes, siis ongi reaalsest 60 miljoni krooni suurusest kahjumist saanud võluväel 30,5 miljonit krooni ihaldusväärset kasumit.

Väikeinvestorist Pärnu maavanemale Toomas Kivimäele valmistas paberil kasum pettumuse. "Mina lähtusin 30miljonilisest kasumist ja mulle meeldinuks, kui see oleks tulnud ikka põhitegevuse kaudu," sõnas Kivimägi.

"See mulle head meelt ei valmista ning teeb natuke murelikuks küll," rääkis ta, kuid ei mõistnud Kalevit hukka. "Seda ei saa kindlasti hukka mõista, kuid peaasi, et asi oleks õiglane ning mitte liiga üles ega alla hinnatud," sõnas Kivimägi.

Ohu märk aktsionäridele

Äripäeva finantsdirektori Jaan Silveti sõnul ei peegelda selline kinnisvara ümberhindamisest tulenev fantoom-kasum firma kvaliteeti. Tema sõnul tähendab see aktsionäridele pigem ohu märki. Ta lisas, et ümberhindamisel baseeruv firmakasum ei näita jätkusuutlikust. "Investoreid huvitab ikka see, kuidas firmal tegelikult läheb," nentis Silvet.

Ilu on vaataja silmades ja kui sa tahad seda numbrit niipidi näha, siis ongi see nii.

Oliver Kruuda, ASi Kalev suuromanik Kinnisvarainvesteeringute ümberhindamine on Kalevi kasuminumbri ka varasematel aastatel pinnal hoidnud. Kui kasumitest maha lahutada ümberhindamisest tulenev osa, siis viimati nägi Eesti tuntuimat kaubamärki kandev firma positiivseid numbreid 2003. aastal.

Kruuda: kõik on õige

Kalevi juhi ja suuromaniku Oliver Kruuda sõnul on tegu numbrite tõlgendamise küsimusega.

"Ilu on vaataja silmades ja kui sa tahad seda numbrit niipidi näha, siis ongi see nii," ütles Kruuda. Tema sõnul tuleb vastavalt seadusele kinnisvarainvesteeringuid igal aastal ümber hinnata ja muutused ka bilansis kajastada.

"Kõik Kalevi aktsionärid võivad kaks kätt rinnale kokku panna ja olla tänulikud selle eest, kui palju Kalevi kinnisvaraäri on neile raha sisse toonud," ütles Kruuda.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785