4. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristjan Lepik: olen valmis oma isikliku korteri ära müüma

Investeerimisportaali tarkinvestor.ee asutaja ning analüütik Kristjan Lepik nimetab kinnisvara omamist riskiks ning oleks valmis oma isikliku korteri ära müüma ja rentnikuna edasi elama, kui keegi sellist teenust pakuks.

Lepiku sõnul võib praegu märgata, et kinnisvaramullist lastakse globaalselt õhku välja ja Eesti on lihtsalt üks paljudest riikidest, kus kiirele kasvule järgneb korrektsioon. 20% korrektsioon on veel normaalne, kuid oluline on see, mis saab edasi - kas langus saadakse pidama või mitte, rääkis Lepik Äripäeva Kinnisvarateatmikus.

"Viimaste aastate buum on tinginud, et arendatakse väga kiiresti ja projektid on tihti rohkete puudustega. Igaüks, kes viimastel aastatel korteri või maja ostnud, pole ilmselt pääsenud arendajaga kvaliteedi üle vaidlemisest. Ja kui tulema peaks tõesti kinnisvarakrahh, siis kukub tuntavalt ka see "kvaliteetkinnisvara". Praegu on turul lihtsalt pettekujutelm, puudutada vaid "maju lagedal põllul". Kui turg peaks halvenema, võib neil viimastel igasugune likviidsus ära kaduda. Kvaliteetkinnisvara üks eelis võib olla see, et seal ilmselt säilib likviidsus mõnevõrra paremini," rääkis Lepik.

Küsimusele kas ta oleks valmis oma isikliku korteri maha müüma ja seejärel pikemaks ajaks üürile võtma, kui oleks usaldusväärne üürileandja ning üür fikseeritakse kolmeks aastaks vastas Lepik: "Absoluutselt!"

"Ma oleks väga rahul, kui keegi mulle sellist teenust pakuks. Ma ei tahaks võtta tänasel turul kinnisvarariski - minu arvates ei kaalu võimalik tulu seda riski üles," lisas ta.

Lepiku sõnul on riskigrupp just need, kes on oma vara viimastel aastatel ostnud. Ja probleeme võib tekkida nendelgi, kes on kasutanud oma kodu väärtuse kasvu selleks, et kinnisvara tagatisel täiendavalt olulises mahus laenu võtta.

"Kes ostsid kinnisvara 2005. aastal ja kavatsevad seda veel vähemalt kümme aastat hoida, nende jaoks polegi kinnisvaraturu vahepealsel üles või alla kõikumisel erilist tähtsust," nentis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785