27. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kariibi mere kinnisvara renditurg nutab reformide järele

Kariibi meri on tuntud oma ilusate randade, idüllilise maastiku ning rikaste ja kuulsate elanike poolest. Samas kohalik kinnisvara üüriturg vaevleb rangete regulatsioonide käes.

Lühemaks ajaks luksuskinnisvara rentimine Kariibi mere ääres on multimiljardi tööstus. Turu reeglid ja regulatsioonid on tavaliselt ettevõtjaid soosivad, tagades maaomanikele ja hotellipidajatele piisavalt huvide ja õiguste kaitse, kirjutas Global Property Guide.

Teisalt sama ei saa öelda kohaliku kinnisvara üürituru kohta. Mitmes riigis vähendab kontroll üürituru üle maaomanike soovi anda oma kinnisvara rendile. Mõnel riigil on väga ranged rendisüsteemid.

Näiteks mõnes Kariibi mere äärses riigis on raske üüri mittemaksvat rentnikku välja tõsta. Üürnikku pooldavatest riikidest on esile tõstetud just Dominikaani Vabariiki, Prantsusmaale kuuluvat Guadeloupe'it, St. Vincenti ja Grenadiinisid. Dominikaani Vabariigis on keelatud nõuda üürnikult ettemaksu. Ameerikale kuuluvatel Neitsisaartel on üürihinnad külmutatud 1947. aasta tasemele.

Kuigi see võib kõlada irooniliselt, on üürnikke soosiv turg pikemas plaanis kahjulik üürnikele. Sellised piiravad tingimused ei julgusta omanikke investeerima rendipindadesse ning turul pole piisavalt võimalik valida erinevate üüripindade vahel. Kuna rahvaarv kasvab, suureneb ka nõudlus rendipindade järele, mistõttu süveneb pindade nappus.

Maaomanikel kaob huvi uuendada ja tõsta väljaüüritavate pindade kvaliteeti. Omanikud võivad kasutada ka illegaalseid meetodeid nagu korterivõtme eest ettemaksu küsimine, et saada rohkem üüriraha.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785