15. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rand ja Tuulberg ajavad Tallinnaga miljardiäri

Tallinn otsustas eile, et üürib Tartu ärimeestelt Raivo Rannalt ja Aivar Tuulbergilt 1170 Lasnamäe korterit ning maksab nende eest järgneva 10 aastaga 1,2 miljardit krooni ehk miljon krooni tükk.

Tallinna linnavalitsus teatas eile, et otsustas linnavolikogule kinnitamiseks esitada eluruumide hanke tulemused, millest johtuvalt annab Ranna ja Tuulbergi firma OÜ Raadiku Arendus kümneks aastaks linna kasutusse 1170 ehitatavat korterit.

15 korterelamu eluruumide suletud netopind on kokku orienteeruvalt 76 800 ruutmeetrit ning rendihind 136 krooni kuus ruutmeetri kohta. Keskmine korter on 65,6 ruutmeetrit suur ning kuu üür tuleb seega 8921 krooni, millele lisanduvad kommunaalkulud. Kümne aastaga maksab linn korterite rendiks ärimeestele 1,25 miljardit krooni.

Riskid jäävad arendaja kanda"Eluruumide kasutusse võtmiseks korraldatud hanke realiseerimine võimaldab juba lähiajal suure hulga vajajaid munitsipaalelamispinnaga kindlustada," ütles abilinnapea Eha Võrk pressile saadetud teates. Tema sõnul saavad lisaks sundüürnikele soodsa üüripinna ka noored pered, lastekodukasvandikud ja teised, kellele käib elamispinna turuhinnaga ostmine või üürimine üle jõu.

Aivar Tuulberg kommenteeris, et tegemist on linnale kasuliku tehinguga ning et arendaja võib siin hoopis kahjumisse jääda, sest ehitushinnad tusevad.

"Kõik riskid jäävad meie kanda," kinnitas Tuulberg ja lisas, et peab üürisumma eest ka "politseinik ja koristaja" olema - arendaja tagab ka hoonete korrashoiu ehk siis haldamise, heakorratööd ja tehnohoolduse.

Projekti tasuvusaeg kümnetes aastates

"Me ehitame praegu betoonitehast. Kui me seda ei ehitaks, siis võib-olla me seda riski üldse ei võtakski," selgitas Tuulberg, kuidas tal oma tehasest saadav odavam ehitusmaterjal aitab projekti ära teha. Ta lisas, et kogu projekti tasuvusaega saab mõõta kümnetes aastates: "Väga pikk aeg, aga ehk lapsed näevad seda kunagi."

Teiseks pakkujaks oli OÜ P & R Investment (omanikud Ulrich Reimets ja Ranar Paal), kes pakkus kümneks aastaks Tallinna linna kasutusse 475 korterit rendihinnaga 140 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Hoonete üleandmine toimub järk-järgult. Lasnamäele Raadiku tänava ja Peterburi tee vahelisse piirkonda kerkiva elamutegrupi viimane maja valmib 2009. aasta teisel poolel.

2886 leibkonda taotleb munitsipaalkorteritSee pole esimene kord, kui Tallinna linnavalitsus suures koguses kortereid rendib. Kahe aasta eest võitis ehitusfirma Skanska Loopealse uuselamurajooni rajamise konkursi, mille tingimuste kohaselt annab Skanska 30 aastaks 99,6kroonise ruutmeetrihinnaga linna käsutusse vähemalt 600 korterit.

Linnavalitsuse andmetel on tänavu 1. mai seisuga munitsipaaleluruumi taotlejana arvel kokku 2886 leibkonda, neist 1547 on sundüürnikud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785