1. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallemets: jutt ehitus- ja laenubuumist on alusetu

Eestis pole põhjust rääkida ehitus- ja laenubuumist, sest meie elamuehituse maht on alles jõudmas Euroopa tasemele, leiab reformierakondlane Kalev Kallemets.

OÜ Gutsch juhatuse liige, Reformierakonda kuuluv Kalev Kallemets väidab esmaspäeval Äripäeva arvamusküljel ilmuvas kommentaaris, et selleks, et jõuaksime keskmiste eluruumi ruutmeetritega inimese kohta järele arenenud riikidele, kulub veel väga palju aktiivseid kinnisvara arendamise aastaid.

Ta kirjutab, et Eesti elamufond on 633 110 ühikut, millest peale 1990. aastat on ehitatud või ehitamisel vaid 5% elamufondist. Kui Eestis on keskmiselt leibkonna kohta elamupinda 66 ruutmeetrit, siis näiteks Saksamaal on see arv 87.

Samuti on meie eluasemelaenude jäägi suhe SKPsse Kallemetsa andmetel teiste riikidega võrreldes tagasihoidlik: Eestis on see ligi 30%, aga näiteks Rootsis 75% ja Suurbritannias 85%. Uue korteri ruutmeetri hind võrreldes keskmise palgaga on Tallinnas 1,95, Helsingis on suhe 1,13. "Ehk Tallinna turul on endiselt alapakkumine, mistõttu on ka hinnad suhteliselt kõrged," kinnitab Kallemets.

Kallemets hoiatab oma arvamusartiklis selle eest, et hakkame ise üksteist paanikasse ajama ja “suure mulli lõhkemise” hüsteerias ebamõistlikult käituma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785